Mait Kraun • 9. veebruar 2017 kell 9:00

Fink: turgudel on "tumedad varjud"

BlackRocki tegevjuht Larry Fink.  Foto: epa

Tarbijate kindlustunde kasv ajal, mil aktsiaturud löövad rekordeid ning majandusel on deflatsiooniline surve, on asi, mis BlackRocki juhile muret teeb, vahendab MarketWatch.

„Näen hulka tumedaid varje, mis võiksid turgude suunda mõjutama hakata,“ ütles BlackRocki tegevjuht Larry Fink kolmapäeval.

Üht graafikut, mida saab vaadata siit, kutsub Fink „hirmuäratavaks“. Graafikult on näha, kuidas Standard & Poor’s 500 aktsiaindeks ja tarbijate kindlustunne on liikunud korrelatsioonis. Ta ütles, et aktsiaturgudele oli hea investeerida ajal, mil kindlustunne oli väga madal (näiteks 2009. aastal). Nüüd on mõlemad näitajad tõusnud väga kõrgele. „Investorid küsivad endalt, et äkki on nüüd aeg hoopis müüa,“ ütles Fink.

Tehnoloogiline areng ning globaalse kaubanduse olukorra halvenemine tekitavad deflatsioonilist survet, aga peamine mure peitub globaalsete ettevõtetega seotud ebakindluses. Fink ütles, et Euroopa ja USA ettevõtetel on üks sarnasus – neil on hea meel, kui regulatsioone ja makse vähendatakse, sest need mõjuvad ärile hästi. Aga suurem osa firmadest ei taha praegu investeeringuid teha.

„Ma arvan, et majandus on hakanud aeglustuma, sest ebakindlus on suur,“ ütles Fink ja lisas, et Donald Trumpi majandusplaani venimine võib tähendada, et turud on üle oma varju hüpanud.

Hetkel kuum