Rainer Saad • 3. märts 2017 kell 8:15

Kiyosaki börsikrahhi ennustus ei täitunud

Robert Kiyosaki  Foto: Andres Haabu

Menuraamatu „Rikas isa, vaene isa“ autor Robert Kiyosaki börsikrahhi ennustus ei täitunud, kuid ta usub endiselt, et krahh tuleb.

Kiyosaki prognoosis mitu aastat tagasi, et 2016 tuleb aasta, mil maailma aktsiaturge tabab suur langus. Paraku seda ei juhtunud ning pärast Trumpi presidendiks saamist püstitavad kogu maailma aktsiaindeksid hoopis uusi tippe.

Tuntud menuraamatu autor pole aga enda prognoosi maha matnud, sest MarketWatchile ütles ta, et krahh tuleb varem või hiljem. Põhjus on nimelt selles, et USAs beebibuumi ajal (1946-1964) sündinud inimesed on jõudmas ikka, kus neil on kohustus oma pensioniraha välja võtta.

Majandusele võib see tekitada lisakoormuse, sest aastatega on pensioniraha investeeritud finantsturgudele, mis võib endaga kaasa tuua börsikrahhi. „Iga kord, kui ma räägin sellest, siis minu üle irvitatakse. Fakt on see, et nad tõmbavad raha välja, kuid ma ei oodanud seda, et börsidel juhtub hoopis „Trumpi müks“,“ sõnas Kiyosaki.

Eelmine aasta algas aktsiaturgudele nukralt, kuna tegemist oli halvima jaanuariga pärast 2009. aastat. Siis näis, et Kiyosaki prognoos on täitumas. Toona märtsis ütles ta MarketWatchile, et oleme täpselt graafikus ning tulekul on ajaloo suurim börsikrahh, mis mõjutab miljoneid inimesi.

Donald Trumpi kohta ütles Kiyosaki, et ta hindab Trumpi majandusmõtteid ning tahet asju muuta. „Muudatused põhjustavad alati pahameelt,“ sõnas Kiyosaki.

Ükski president ei suudaks tema sõnul peatada aktsiaturgude suurt langust, mis on varsti tulekul. „Struktuursed rahandusprobleemid on nii suured, et neid ei peata miski. Suurim hirm minuealiste hulgas on see, et raha saab otsa. Hirm ja emotsioonid juhivad praegu turge, mitte loogika,“ sõnas Kiyosaki.

Teine krahh, mida Kiyosaki ei osanud eelmisel aastal ette näha, oli naftahindade järsk langus. Ta prognoosis, et naftabarreli hind püsib üle 100 dollari barrelist, kuid see kukkus hoopis alla 30 dollari.

Hetkel kuum