Mait Kraun • 13. märts 2017 kell 17:00

USA võlakirjade tootlus tõuseb jõuliselt

Dollarid  Foto: PantherMedia/Scanpix

USA 10-aastaste võlakirjade hind on langenud, mille tõttu on tootlus kasvanud. Investorid ootavad, et Föderaalreserv tõstab sellel nädalal intressimäärasid, vahendab MarketWatch.

„See on segadust tekitav aeg. Me oleme lähedal täistööhõivele, inflatsioon kasvab ning valitsuskulutused suurenevad. Võlakirjade intresse mõjutab väga suuresti see, millise trajektoori otsustab Föderaalreserv oma kohtumisel võtta,“ ütles investeerimisfirma Jeffriesi ökonomist Ward McCarthy.

USA 10-aastaste võlakirjade tootlus on tõusnud täna 2,7 baaspunkti võrra (+1,2 protsenti) 2,61protsendini, selgub FactSeti andmetest. 2-aastaste võlakirjade tootlus kasvas 3 baaspunkti võrra 1,38protsendini.

Võlakirjade hinnad ning nende tootlus liiguvad vastupidises suunas. Baaspunkt on üks sajandik protsendipunktist.

Tootlused on tõusutrendis juba eelmisest suvest saati. Trend kiirenes vahetult pärast seda, kui USA presidendiks valiti Donald Trump, kes on lubanud valitsuse kulutusi tõsta. See suurendab inflatsiooni ja eelarve puudujääki. USA majandusandmed on viimasel ajal olnud tugevad ning selle tõttu on kasvanud ka intressimäärade tõstmise tõenäosus.

Võlakirjaturgude guruks tituleeritud Bill Gross ütles mõned kuud tagasi, et tähtis tase, mida 10-aastaste võlakirjade puhul jälgida, on 2,6 protsenti. Kui intressid tõusevad sellest tasemest kõrgemale, siis peaks algama karuturg (langev turg). See tase peaks tekitama müügilaine, mis tähendab, et USA riigivõlakirjadest loobub järjest rohkem investoreid.

„Hoidke 2,6protsendi tasemel silm peal. See on tähtsam kui Dow Jonesi 20 000 punkti ületamine. Palju tähtsam kui 60dollarine naftahind. Palju tähtsam kui euro ja dollari jõudmine võrdsele tasemele. See on intressitasemete ja aktsiaturgude jaoks väga tähtis,“ kirjutas Gross toona.

Hetkel kuum