• Jaga lugu:

  Kuidas piirata inimeste kullaoste?

  Kuld.Foto: EPA

  Tundub, et ainuke viis, kuidas piirata indialaste kullaoste, on neilt raha ära võtta, kirjutab Bloomberg.

  India peaministri Narendra Modi valitsus püüdis 16 kuud riigi kodanikke veenda, et nood oma kuldehted panka hoiule viiks ja selle pealt intresse teeniks. Sellega loodeti väärismetalli importi vähendada. Programm ei töötanud ning paljud indialased jätsid kulla enda kätte. Erinevate hinnangute kohaselt on riigi elanikel kõrvale pandud kokku 900 miljardi dollari eest kulda. Teisalt sai tööga hakkama Modi vastuoluline otsus muuta suuremad rahatähed kehtetuks.
  Sularaha piiramine aitas
  Kokku muudeti kehtetuks 86 protsenti riigi sularahast. Lisaks sellele seati kullale suurem impordimaks. Need kaks poliitikat töötasid ning India kullaimport langes eelmisel aastal 39 protsenti 558 tonnini. Üleüldine kullatarbimine langes Indias 676 tonnini, mis on madalaim tase alates 2009. aastast, selgub Maailma Kullanõukogu (World Gold Council) andmetest.
  See andis kulla vastu võitlemisel Modile aega juurde. Kuld ja kuldehted mängivad Indias tähtsat rolli nii pulmade pidamisel kui ka festivalidel.
  „Me ei taha oma kulda müüa,“ ütles 29-aastane Mumbai taksojuht Samsher Aliyar. „Minu vanaema põlvkond ja isegi mu vanemad ei ole nõus oma kulda panka viima. Nad hoiavad seda oma lastele päranduseks. Kõige hullemal juhul paneksime kulla laenu tagatiseks.“
  Modi alustas kulla vastast võitlust 2015. aasta novembris – eesmärgiks oli importi vähendada, mis suurendas niigi kõrget kaubanduse puudujääki ning kiirendas ruupia odavnemist. Seni on programmi käigus kogutud 6 tonni kulda. Majapidamistel ja templites on peidus veel 24 000 tonni, selgub Maailma Kullanõukogu hinnangutest.
  Panka ei taheta oma kulda viia
  „Valitsus üritas, aga inimesed ei taha vedu võrra,“ ütles India Ratings & Researchi peaökonomist Devendra Kumar Pant. „Nüüd on valitsus väiksema surve all, sest kaubanduse olukord on mõneti paranenud.“
  Modi plaani järgi peaksid inimesed oma kuldehted (või osa neist) teatud perioodiks pangale andma. Vastutasuks saavad nad intressimakseid ning hoiuperioodi lõpuks antakse sama kogus kulda või sularaha omanikule tagasi.
  Omanik peab kõigepealt kindlaks tegema kulla puhtuse. Pank saadab kulla rafineerija juurde ning otsib seejärel kullakangidele uued ostjad. Praegu tegeleb Indias kulla puhtuse kontrollimisega vaid 440 ettevõtet. 10 nendest vastab riiklikele standarditele.
  Kogu protsess on aga küllaltki keeruline ning kulla puhtust hindavaid ettevõtteid ei ole piisavalt. Selle tõttu on ka pankade entusiasmi programmi suhtes vähenenud.
  Keegi ei taha vastutust võtta
  „Keegi ei taha skeemi eest vastutust võtta ja selle tõttu on see soiku jäänud,“ ütles riigi suurima kullarafineerija MMTC-Pamp India tegevdirektor Rajesh Khosla. „Keegi peab vastutuse võtma. Valitsus peab pankade piitsutamisest loobuma.“
  Pankadel on probleeme kulla varundamise ning laenukapitalina kasutamisega, ütles Inditrade Derivatives & Commoditiesi toorainete ja valuutade juht Harish Galipelli. „Füüsilise kullaga tegelemine on töörohke tegevus.“
  State Bank of India, mis on riigi suurim pank, pakub kulla 12-15 aasta pikkuse hoiustamise eest 2,5protsendilist intressi. 1-3 aasta pikkuse hoiustamise eest pakutakse vaid 0,5 protsenti. Seni on panka toodud veidi enam kui 2,5 tonni kulda, ütles väärismetallide osakonna asejuht Prashant Upadhyay.
  See ei ole esimene kord, mil India taolist programmi kasutab. Seda tehti ka 1999. aastal, mil koguti kokku 8 tonni kulda, selgub panga andmetest. Eelmine kord pidid investorid hoiustama minimaalselt 500 grammi kulda, seekord on võimalik alustada 30 grammiga.
  Modi otsus 500 ja 1000 ruupiased rahatähed kehtetuks muuta ei pruugi kullaimporti pikalt tagasi hoida. Selleks, et plaan töötaks, peavad pangad parandama oma hoiustamissüsteemi. Prognoositakse, et India kullanõudlus jääb sellel aastal 650 ja 750 tonni vahele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.