Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas piirata inimeste kullaoste?

  Kuld.Foto: EPA

  Tundub, et ainuke viis, kuidas piirata indialaste kullaoste, on neilt raha ära võtta, kirjutab Bloomberg.

  India peaministri Narendra Modi valitsus püüdis 16 kuud riigi kodanikke veenda, et nood oma kuldehted panka hoiule viiks ja selle pealt intresse teeniks. Sellega loodeti väärismetalli importi vähendada. Programm ei töötanud ning paljud indialased jätsid kulla enda kätte. Erinevate hinnangute kohaselt on riigi elanikel kõrvale pandud kokku 900 miljardi dollari eest kulda. Teisalt sai tööga hakkama Modi vastuoluline otsus muuta suuremad rahatähed kehtetuks.
  Sularaha piiramine aitas
  Kokku muudeti kehtetuks 86 protsenti riigi sularahast. Lisaks sellele seati kullale suurem impordimaks. Need kaks poliitikat töötasid ning India kullaimport langes eelmisel aastal 39 protsenti 558 tonnini. Üleüldine kullatarbimine langes Indias 676 tonnini, mis on madalaim tase alates 2009. aastast, selgub Maailma Kullanõukogu (World Gold Council) andmetest.
  See andis kulla vastu võitlemisel Modile aega juurde. Kuld ja kuldehted mängivad Indias tähtsat rolli nii pulmade pidamisel kui ka festivalidel.
  „Me ei taha oma kulda müüa,“ ütles 29-aastane Mumbai taksojuht Samsher Aliyar. „Minu vanaema põlvkond ja isegi mu vanemad ei ole nõus oma kulda panka viima. Nad hoiavad seda oma lastele päranduseks. Kõige hullemal juhul paneksime kulla laenu tagatiseks.“
  Modi alustas kulla vastast võitlust 2015. aasta novembris – eesmärgiks oli importi vähendada, mis suurendas niigi kõrget kaubanduse puudujääki ning kiirendas ruupia odavnemist. Seni on programmi käigus kogutud 6 tonni kulda. Majapidamistel ja templites on peidus veel 24 000 tonni, selgub Maailma Kullanõukogu hinnangutest.
  Panka ei taheta oma kulda viia
  „Valitsus üritas, aga inimesed ei taha vedu võrra,“ ütles India Ratings & Researchi peaökonomist Devendra Kumar Pant. „Nüüd on valitsus väiksema surve all, sest kaubanduse olukord on mõneti paranenud.“
  Modi plaani järgi peaksid inimesed oma kuldehted (või osa neist) teatud perioodiks pangale andma. Vastutasuks saavad nad intressimakseid ning hoiuperioodi lõpuks antakse sama kogus kulda või sularaha omanikule tagasi.
  Omanik peab kõigepealt kindlaks tegema kulla puhtuse. Pank saadab kulla rafineerija juurde ning otsib seejärel kullakangidele uued ostjad. Praegu tegeleb Indias kulla puhtuse kontrollimisega vaid 440 ettevõtet. 10 nendest vastab riiklikele standarditele.
  Kogu protsess on aga küllaltki keeruline ning kulla puhtust hindavaid ettevõtteid ei ole piisavalt. Selle tõttu on ka pankade entusiasmi programmi suhtes vähenenud.
  Keegi ei taha vastutust võtta
  „Keegi ei taha skeemi eest vastutust võtta ja selle tõttu on see soiku jäänud,“ ütles riigi suurima kullarafineerija MMTC-Pamp India tegevdirektor Rajesh Khosla. „Keegi peab vastutuse võtma. Valitsus peab pankade piitsutamisest loobuma.“
  Pankadel on probleeme kulla varundamise ning laenukapitalina kasutamisega, ütles Inditrade Derivatives & Commoditiesi toorainete ja valuutade juht Harish Galipelli. „Füüsilise kullaga tegelemine on töörohke tegevus.“
  State Bank of India, mis on riigi suurim pank, pakub kulla 12-15 aasta pikkuse hoiustamise eest 2,5protsendilist intressi. 1-3 aasta pikkuse hoiustamise eest pakutakse vaid 0,5 protsenti. Seni on panka toodud veidi enam kui 2,5 tonni kulda, ütles väärismetallide osakonna asejuht Prashant Upadhyay.
  See ei ole esimene kord, mil India taolist programmi kasutab. Seda tehti ka 1999. aastal, mil koguti kokku 8 tonni kulda, selgub panga andmetest. Eelmine kord pidid investorid hoiustama minimaalselt 500 grammi kulda, seekord on võimalik alustada 30 grammiga.
  Modi otsus 500 ja 1000 ruupiased rahatähed kehtetuks muuta ei pruugi kullaimporti pikalt tagasi hoida. Selleks, et plaan töötaks, peavad pangad parandama oma hoiustamissüsteemi. Prognoositakse, et India kullanõudlus jääb sellel aastal 650 ja 750 tonni vahele.
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.