Mait Kraun • 14. aprill 2017 kell 14:00

Tegevjuhid: USA majanduses on tõsised probleemid

BlackRocki tegevjuht Larry Fink.  Foto: epa

Kaks Wall Streeti mõjukat tegevjuhti – Larry Fink ja Jamie Dimon – hoiatavad, et USA majandus pole probleemivaba, vahendab Bloomberg.

Investeerimisfirma BlackRocki tegevjuht Larry Fink ütles, et USA majanduskasv on aeglustumas, sest president Donald Trump ei pruugi oma poliitikat Kongressist läbi suruda. JP Morgani tegevjuht Dimon aga ütles, et „selgelt on riigis midagi valesti“. Mõlemad tegevjuhid on Trumpi nõustavate ärijuhtide grupis.

Muutused toimuvad aeglaselt

Fink avaldas meelehärmi selle suhtes, et muutused toimuvad uue administratsiooni all aeglaselt. Ta ütles CNBC-le, et USA majandus on aeglustumas, sest nii tarbijad kui ka ettevõtted ootavad uue administratsiooni järgmisi samme. Nad tahavad teada, kas maksureform ning regulatsioonide vähendamine surutakse läbi või mitte. Ohumärgiks on tervishoiureformi läbikukkumine märtsis.

„Järjest enam muretsetakse, et neid ettepanekuid on aina raskem ja raskem teostada,“ ütles Fink neljapäeval CNBC-le. „On näha, et USA majandus on aeglustumas.“

Fink ütles, et USA majanduskasv võib esimeses kvartalis olla G7 riikide seas kõige madalam. Jaapani, Kanada ja Euroopa majandused kasvavad kiiremini kui pool aastat tagasi oodati. USA majandus jääb aga ootustele alla. Kui maksureformi ja regulatsioonide vähendamist ei tule, siis tuleb turgudel tagasilöök.

Negatiivset on rohkem kui positiivset

Dimon rääkis oma iga-aastases kirjas, mis oli 45 lehekülge pikk, sellest, kuidas USA on tugevam kui kunagi varem. Tõsi, sellele järgnes nimekiri USA majanduse probleemidest. Viimane nimekiri oli ka tunduvalt pikem. Alates sajandivahetusest on USA kulutanud sõdadele triljoneid dollareid, üliõpilased on võtnud tohutult laene ning kõrge haridusega välismaalasi on sunnitud riigist lahkuma, ütles ta oma kirjas. Ta kutsus üles infrastruktuuri kulutusi tõstma ja ettevõtete makse alandama – see peaks tema sõnul majandusele hoogu juurde andma.

Fink, kes on maailma suurima varahaldusfirma juht, ütles, et kõige „rahvarohkem panus“ on praegu USA intressimäärade tõusule panustamine. Ta ütles, et USA 10-aastaste võlakirjade tootluse alla 2protsendi langemise tõenäosus on hoopis 51 protsenti.

BlackRock püüab praegu enda kasvu kiirendada, halvasti läheb eelkõige aktiivsetel aktsiafondidel, mille juhid valivad aktsiaid ise. Aina enam toetutakse kvantitatiivsele analüüsile (quant funds). See tähendab, et rahahaldurid ehitavad arvutil põhinevad mudelid, mis otsustavad, kas investeering on atraktiivne või mitte.

Arvutid otsustavad järjest rohkem

Eelmisel nädalal teatas BlackRock, et 201 miljardist dollarist, mida juhivad aktiivsed fondihaldurid, viiakse 6 miljardit just niinimetatud kvantitatiivsetesse fondidesse. Lisaks sellele koondatakse aktiivsetes fondides üle 30 inimese, viis neist on juhtivatel kohtadel.

Fink ütles CNBC-le antud intervjuus, et need sammud ei asenda inimesi arvutitega. „See on USA suurema turuväärtusega aktsiate mängumaastiku ümberorienteerumine,“ ütles ta. „See on arusaam, et on ka muid võimalusi informatsiooni töötlemiseks.“

Investeerimisfirma teeb väga palju uurimistööd just tehisintellekti alal, ütles Fink. See, et arvutid suudavad ilma inimeseta üksi aktsiaid valida, on „pigem müüt,“ lisas ta.

Hetkel kuum