Indrek Mäe • 6. juuli 2017 kell 8:30

Föderaalreserv plaanib aeglaselt bilansimahtu vähendada

Fedi juht Janet Yellen.  Foto: EPA

USA keskpank plaanib vähehaaval hakata vähendama majanduse elavdamise eesmärgil varasemalt kokku ostetud võlakirju ning teisi bilansis olevaid finantsinstrumente.

Bilansimahu vähendamisega võidakse algust teha juba septembris. Praegu kuulub keskpanga portfelli ligi 4,5 triljoni väärtuses erinevaid instrumente.

Seda võimaldab majanduse väljavaadete paranemine, ehkki inflatsiooni tase pole veel keskpanga soovitud tasemele jõudnud. USA töötuse määr on alanenud 4,3 protsendile, mis on viimase 16 aasta kõige madalam näitaja. Suur tööga hõivatute hulk annab lootust, et inflatsioonimäär hakkab kasvama ja jõuab eesmärgiks seatud 2 protsendi piirimaile.

Bilansimahu vähendamine võib turge negatiivselt mõjutada, kuna kaob kindel ostja. Föderaalreserv ise drastilist mõju oma tegevusest ei näe, sest portfelli plaanitakse vähendada aeglaselt ja etteaimataval viisil.

Turud Fedi kavatsuse suhtes erilist reaktsiooni üles ei näidanud. Näiteks Dow Jones kukkus vaid 0,01 protsenti.

Inflatsioon paneb Keskpanga kahvlisse

Bilansimahu vähendamise alguse ajaks loodetakse jõuda ka selgusele, miks inflatsioon on nii aeglane. Osad keskpanga liikmed on seisukohal, et sel põhjusel  peaks baasintressimäärade tõstmine edenema aeglasemas tempos.

Kuigi inflatsioon räägib baasintressimäärade tõstmise vastu, vallutavad turud pidevalt uusi tippe ja selle pidurdamine nõuab samuti sekkumist. Ollakse mures, et investorid muutuvad järjest riskialtimaks ning see muudab finantssüsteemi ebastabiilsemaks. Seetõttu tahavad osad Föderaalreservi liikmed tõsta tänavu baasintressimäärasid veel veerandi protsendi võrra ning jätkata nende tõstmist järgmisel aastal.

„Meie usume, et septembris tõstetakse baasintressimäärasid veel,“ ütles UniCrediti ökonomist Harm Bandholz.

Hetkel kuum