Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Börsiaasta: terror, katastroofid, krüptoraha ja uued rekordid

    Börsiaasta oli tormiline nii kodumaal kui ka välisturul, kuid suures plaanis on järeldus üks: kõik liigub ülespoole.

    Jaanuar: Kardetakse, et 2017. aastast saab kriisiaasta ja et pauk tuleb Euroopa pangandussektori halbadest laenudest.
    20. jaanuaril teeb indialaste Motherson Sumi Harju Elektri omanduses olevatele PKC aktsiatele ülevõtmispakkumise. Tehinguga paisati Harju Elektri kassasse ümmarguselt 25 miljonit eurot, mis pani alguse elektrikontserni tänavusele tähelennule. 
    26. jaanuaril saab Tallinna Vesi ringkonnakohtus lüüa, aktsionärid on aga kuni suveni rahulikud.
    5. veebruaril tutvustab Eesti valitsus reformipaketti, millega mindi pensionisammaste ja niinimetatud maksu­vaba dividendi kallale.
    20. veebruaril kaebab Ekspress Grupp kohtusse endise juhtivtöötaja, kes rivaali juurde tööle läks.
    Märts: Toorainegurusid huvitab sel kuul ainult üks küsimus: mis saab naftast? Kas OPEC tahab tootmispiirangutega jätkata? On USA naftamasinat üldse võimalik peatada? Aasta esimene suurem hinnalangus viib Brenti barreli 51 dollari juurde.
    2. märtsil stardib aasta üks oodatumaid IPOsid – Snap­chat. Aktsiast kujuneb investoritele pettumus. 
    13. märtsil teeb Tallinna börs üle mitme kuu uue rekordi 1121 punktiga. Börs saab sisse hea hoo, mida jagub suve lõpuni.
    15. märtsil ootavad Euroopa turud hirmuga Hollandi valimisi, kus vastamisi lähevad konservatiivliberaalne Mark Rutte ja parempopulistlik Geert Wilders.
    22. märtsil surub terrorirünnak Londonis Euroopa turud langusesse.  
    23. märtsil annab finantsinspektsioon tegevusloa ärinaise Reet Roosi 4TimesCapitalile, mis pakub investoritele võimalust raha riskifondi panustada.
    23. aprillil pööravad investorid pilgu Prantsusmaale, kus toimub presidendi­valimiste esimene voor. Vastamisi lähevad hilisem võitja Emmanuel Macron ja parempopulistlik Marine Le Pen.
    Tallinna Sadama juht Valdo Kalm. Tallinna Sadamal on olnud turbulentne aasta: kevadel levisid kuuldused, et Helsingi sadam tahab Eesti konkurenti ära osta, kuid seoses Tallinna Sadama börsiletulekuga sai soomlaste huvi otsa. Samuti jätkusid tänavu kohtuprotsessid Tallinna sadama korruptsioonilugude asjus.Foto: Andras Kralla
    11. mail levib uudis, et Helsingi Sadam tahaks Tallinna Sadamat osta. Oodati Tallinna Sadama erastamist, et soetada endale osa ettevõttest. Hiljem, kui Tallinna Sadama börsiletulek selgeks saab, on Helsingi Sadama huvi kadunud.
    18.mail sai Facebook ­Euroopa konkurentsiametilt 100 miljoni euro suuruse trahvi, sest viimane andis 2014. aastal Whats­Appi omandamise kohta eksitavat informatsiooni. Algul lubati, et WhatsAppi kasutajaid automaatselt Facebookiga ei liideta, kuid kaks aastat hiljem seda siiski tehti. 30. mail avalikustab Äripäev investorite TOPi. Selgub, et LHV börsiletulek paiskas edetabelis kaardid segamini. Paremikus oli 25 uut tulijat ning kõige rohkem investeeriti LHV Groupi, Tallinkisse ja Tallinna Kaubamajasse.

    Täpselt sellise summa teenis juunis maailma tuntuim investor Warren Buffett, kui kasutas Bank of America aktsiate eelisostuõigust.

    29. juunil ilmnes esimest korda, et ühisrahastusplatvorme on võidud kurjasti ära kasutada. Nimelt kaasati Investly ühisrahastusplatvorm kaudu väikeinvestoritelt suurem summa, kaasamisega seotud firmad liikusid pärast rahastust pankrotimeiser Tarmo Noodiga seotud firma alla. Nüüdseks on vaidlus viivises võlgade üle jõudnud kohtusse.
    7.juulil tegi oma avalikust elust kokkuvõtte investor Toomas­, kelle sünnist täitus 15 aastat. Siiani pole pikaajaliselt Toomase vastu saanud ükski kohalik avalik aktsiafond. Investor Toomase­ riskiga kaalutlud tootlus on võrreldes S&P 500 ja OMXT indeksiga parem, võttes arvesse Sharpe’i suhtarvu. Viimane näitab üsna tõepäraselt, kuidas vara tootlikkus kompenseerib investori võetud riske, ja seda kasutatakse sageli sarnaste investeerimistoodete võrdlemisel.
    19. juulil algas Tallinki aktsiaralli, sest Tallink vihjas, et omanikeringis võib toimuda muutus. Aktsia murdis 1 euro laest läbi ja kaupleb senini 1,1–1,18euroses koridoris.
    Tallinki Megastar: suvel levivad kuuldused, et Eesti börsi lipulaev Tallink võib müügis olla, lükkasid aktsiale säärase hoo sisse, mida polnud enam aastaid nähtud.Foto: Andras Haabu
    2. august. PRFoods teatas, et omandab Soomes endast käibelt suurema konkurendi. Tegu on olukorraga, kus Taavet ostab Koljati.
    15. augustil selgus, et Air Berlin on maksejõuetu, sest suurim aktsionär Ethiad Airways ei ole enam nõus raha andma.
    21. augustil selgus, et Leedu väljastab võlakirju. Riigivõlakirja kestus on 7 aastat ning nominaalväärtus 100 eurot. Nüüd on Eesti ainus Euroopa riik, kel pole oma riigi­võlakirju.
    29. augustil tulistas Põhja-Korea üle Jaapani raketi, mis kukkus riigi ranniku ligidal merre.  
    Terve kuu raputasid maailma ja börse orkaanid Harvey ja Irma. Harvey tekitatud kahju hinnatakse samasse suurusjärku maailma suurimate katastroofide omaga.
    3. septembril teatas Põhja-Korea ajaloo suurimast tuumapommikatsetusest. USA ähvardab diktatuuririiki sõjalise vastulöögiga. Kulla hind kerkib veidi ning ­Aasia börsid alustavad kauplemisnädalat languses.  
    8. septembri õhtul teatas varavalitsemisfirma EfTEN Capital tegevjuht Viljar Arakas plaanist noteerida EfTEN Real Estate Fund III aktsiad Tallinna börsil.
    12. septembril toob Apple avalikkuse ette nutitelefoni iPhone X, uue Apple Watchi nutikella ja palju muudki. Ehkki ettevõtte jaoks on tegemist mitme aasta tähtsaima sündmusega, on investorite reaktsioon uutele toodetele leige.
    Läbiotsimised Londoni metrooplahvatuse järel.Foto: Reuters/Scanpix
    15. septembril toimub Edela-Londoni metroojaamas plahvatus. Terroriakt viib Euroopa börsid punasesse. 
    16. septembril teatab ­Euroopa suurim odavlennufirma Ryanair sadade lendude tühistamisest. “Me ajasime pilootide puhkuste planeerimise sassi,” kommenteerib Ryanairi turundusjuht. Börsi avanedes kukub aktsia nagu kivi.
    20. septembril teatab ­Föderaalreserv, et esimest korda üheksa aasta jooksul alustatakse oma bilansi vähendamist. Uudise peale langeb võlakirjade ja kulla hind.
    2. oktoobril saavad valusa hoobi Hispaania aktsiad, sest nädalavahetusel vägivalla saatel peetud vastuoluline Kataloonia iseseisvus­referendum on investorid ärevile ajanud.
    5. oktoobril annab Tallinna börs teada, et lükkas tagasi aktsiaseltsi Medical Pharmacy Group aktsiate noteerimise avalduse. Nasdaq Tallinna juurde kuuluva noteerimis- ja järelevalvekomisjoni karmi hinnangu järgi ei ole Medical Pharmacy Groupi finantsseisund, majandustegevus, juhtimine ning aktsionäride plaanitav struktuur ja õigused kohased avalikult kaubeldavale ettevõttele.
    10. novembril tuleb Riia börsile Madara Cosmetics. Kui Läti kosmeetikafirma aktsia märkimishind oli 6,25 eurot, siis esimese kauplemispäeva lõpetab väärtpaber juba 7,20 euro tasemel.  
    16. novembril annab valitsus majandus- ja taristuministrile nõusoleku Tallinna Sadama aktsiate avaliku esmase pakkumise ettevalmistuste jätkamiseks ja kiidab heaks põhimõtted ning ajakava.
    20. novembril langeb Saksamaa börs pea kahe kuu madalaimale tasemele, sest sealsed koalitsioonikõnelused kukkusid läbi. 
    30. novembril sulgub Dow Jonesi indeks esimest korda ülevalpool 24 000 punkti piiri.
    1. detsembril teeb börsi­debüüdi EfTENi kolmas kinnisvarafond, mille osaku väärtus tõuseb esimesel päeval märkimishinnast 13% kõrgemale.
    Bitcoin kui aasta tegija: aasta alguses napilt 1000 dollarit maksnud bitcoin rallis sügisel vaat et 20 000 dollarini. Kuid vahetult enne jõulu tabas krüptomünti järsk langus, mis viis selle taas tagasi 15 000 dollari piirile.Foto: Reuters/Scanpix
    7. detsembril ületab populaarse krüptovaluuta bitcoini hind 19 000 dollari piiri. Aasta alguses polnud bitcoini hind veel 1000 dollaritki. Mõni päev hiljem hakatakse Chicago optsioonibörsil kauplema bitcoini-futuuridega.
    12. detsembril sööstab Tallinna Vee aktsia vabalangusesse, sest riigikohtu otsus annab konkurentsiametile õiguse vee hinda määrata. Aktsia lõpetab päeva 17,8protsendise kukkumisega ja maksab börsi sulgudes 9,7 eurot. 
    12. detsembril ostab Harju Elekter Rootsi firmalt Tnåa AB müügi- ja tehnoloogiaettevõtte SEBAB AB ning tehnilisi hooneid tootva sõsarfirma Grytek AB kõik aktsiad. Kahe ettevõtte eest maksab Harju Elekter kokku 3,6 miljonit eurot.
    13. detsembril otsustab Föderaalreserv intressimäärasid tõsta ning nendib, et keskpank on nõrga inflatsiooni ja juhivahetuse tõttu jätkuvalt ettevaatlik.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eesti inflatsioon püsib Euroopa tipus
Euroala inflatsioon oli märtsis 2,4 protsenti, kui võrrelda eelmise aasta sama ajaga. Eesti jäi endiselt suurema inflatsiooniga riikide hulka.
Euroala inflatsioon oli märtsis 2,4 protsenti, kui võrrelda eelmise aasta sama ajaga. Eesti jäi endiselt suurema inflatsiooniga riikide hulka.