Richard Branson: teismelisest ettevõtjast miljardäriks

Richard Branson.  Foto: Shutterstock

Miljardärist ettevõtja Richard Branson alustas oma ettevõtjateekonda juba 15aastaselt. Ta on kogenud nii läbikukkumist kui ka õnnestumist, vahendab CNN Money.

Teismelisena ei kujutanud Richard Branson ette, et ta võiks nii kaugele jõuda. „Mind peeti koolis üheks rumalamaks inimeseks,“ ütles Virgin Groupi tegevjuht CNNile. „Ma ei kujutanud ettegi, et võiksin edukas olla.“

Noorukina pidi Branson toime tulema düsleksiaga. Tal oli raske koolis hakkama saada. See aga, mida nähti nõrkusena, muutus peagi tugevuseks.

„Düsleksiaga inimeste puhul on huvitav see, et nad suudavad tihtipeale olla väga head asjades, mida nad armastavad,“ ütles ta. „Ja mul on kirg päris paljude asjade vastu.“ Miljardär on oma kire muutnud suureks äriimpeeriumiks. Ta pidi oma teekonnal võtma väga palju riske.

Esimene äri 15aastaselt

Bransoni esimene äri oli ajakiri Student, mis oli mõeldud noortele. Ajakirja käivitades oli ta 15aastane ning kukkus peagi koolist välja. Ta hakkas reisima ja inimestega suhtlema. „Tundsin, et saan igale poole minna ja luua asju, mis maailma muudavad,“ ütles Branson.

Selleks, et ajakirjaäri toetada, hakkas Branson meili teel plaate müüma. Ajakirjade äri kukkus läbi, aga plaadimüügist kasvas välja midagi väga suurt – Virgin Records. Seejärel alustas ta Mike Oldfieldi toetamist.

„Läksin seitsme plaadifirma juurde, aga ükski ei tahtnud temaga koostööd teha. Seega asutasin enda plaadifirma,“ ütles Branson. Risk tasus ära. „Ta müüs miljoneid ja miljoneid albumeid,“ meenutas Branson.

Pärast Oldfieldi tulid lepingud muusikutega, kellega ei jõudnud kokkuleppele ka kõige suuremad plaadifirmad. Nende hulka kuulusid Rolling Stones, Sex Pistols ja Janet Jackson. Pärast Virgin Recordsi edu otsustas Branson ette võtta muud valdkonnad.

Edukas lennufirma

Pärast kümmet aastat muusikatööstuses otsustas Branson luua 1984. aastal lennufirma Virgin Atlantic. „Keegi ei arvanud, et me ellu jääme,“ ütles ta. Virgin oli aga piisavalt hea ning kliendid hakkasid seda armastama. „Me lõime lennufirma, mida inimesed armastasid. Me tegime seda turul, mis oli väga konkurentsitihe ja jube. Inimesed tahtsid meie lennukitega lennata.“

Viimastel aastatel on Virgini lennufirma laienenud globaalselt, sinna hulka kuuluvad ka Virgin America ja Virgin Australia. Virgin Galacticuga tahab Branson varsti alustada aga kosmosereise.

„Selle nimel, et Tesla väike auto üksi ei oleks, töötab praegu 700 inseneri,“ viitas Branson Tesla autole, mis saadeti SpaceX Falconi raketiga hiljuti kosmosesse. „Arvan, et sellel autol võib kosmoses peagi üks või kaks sõpra olla.“

Läbikukkumised

Bransonil on olnud ka läbikukkumisi. 1994. aastal tõi Virgin Group turule Virgin Cola. „Coca-Cola vastu karastusjookide sõja alustamine oli hullumeelne,“ kirjutas Branson 2014. aastal oma blogis. „Arvan, et meie koolaäri oli üks suuremaid vigu, mida oleme kunagi teinud.“

„Virgin Cola ei erinenud piisavalt,“ jätkas Branson. „Virgin siseneb ainult siis mõnda tööstusesse, kui me suudame tarbijatele pakkuda midagi väga erinevat, mis turu pea peale pööraks.“

Ta ei näe läbikukkumist aga halva asjana. „Läbikukkumine on võrratu õppimise võimalus,“ ütles ta. „Kui sa ettevõtjana riske ei võta, siis sa ei saavuta midagi. Ma olen läinud vahel keerulisemat teed.“

Ta tunnistas, et ta pigem prooviks, kui jätaks proovimata. „Kui proovid midagi ja see ei tööta, siis pole sa kindlasti läbikukkuja,“ ütles ta. „Sa said õppetunni.“

Hetkel kuum