Äripäev • 13. november 2018 kell 15:25

USA ravimiameti soov keelata mentoolisigaretid viis tubakatootjate aktsiad langusse

Sigareti konid  Foto: Erik Prozes, Erik

Marlboro tootja Altria Grupi aktsia kukkus, kui Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet (FDA) teatas, et kaalub Altria müügikasumist 20 protsenti moodustavate mentoolisigarettide turustamise keelamist Ühendriikides. Samuti on löögi all Briti tubakatootja aktsiad.

Tubakatarbimise ohjeldamine on olnud FDA juhi Scott Gottliebi üks prioriteet ning mentooli kasutamise keelamine või müügi piiramine viiks USA turult populaarse sigaretimaitse. Samas teatas FDA vanem ametnik Bloombergile, et USA ravimiamet otsib viise, kuidas keelata mentooli kasutamine täielikult, vahendab Yahoo.

Altria kõneisiku sõnul on FDA plaane veel vara kommenteerida. Hoolimata sellest langesid Malboro tootja aktsiate väärtust New Yorgis 3,6 protsenti. Altria osaku hind jäi püsima 61,14 dollari peal. Alates aasta algusest kuni eelmise nädala reedeni on Altria väärtpaberi hind lagenud kokku 11 protsenti.

Kuuldustest tingituna on Londoni turgudel langenud ka British American Tobacco Plc (BAT), kaotades 8,4 miljardit naela turuväärtusest. Kokku on langenud BAT aktsiad aasta jooksul 40 protsenti, mis on suurim langus viimase kahe kümnendi jooksul.

Morgan Stanley analüütiku Richard Taylori sõnul on just BAT kõige suurema löögi all, kuna USA turul müüdavad mentoolisigaretid moodustavad 25 protsenti Briti ettevõtte kogutulust.

BAT kõneisik teatas, et ettevõte pole teadlik FDA plaanist. Ettevõte lisas, et juhul kui FDA siiski mentoolisigaretid USA turul keelab, tuleb seda teha samm-sammult aastate jooksul. Sama meelt on ka Jefferies Groupi analüütik Owen Bennet, kelle sõnul läheb täieliku keelu rakendamisega aastaid.

Viimati keelati USA turul maitsetatud sigaretid 2009. aastal, kuid tollal suutsid tubakatootjad USA valitsuselt välja kaubelda erandi mentoolisigarettidele, viidates maitse populaarsusele just mustanahaliste tubakatarbijate seas.

Hetkel kuum