Äripäev • 11 detsember 2018

Börs: Euroopa turud pöörasid tõusule

Euroopa aktsiaturud näitasid ennelõunal paranemismärke, kuid investorite meeleolu on ikka veel must.

Tabloo börsihindadega Kuala Lumpuris  Foto: AP/Scanpix

Ennelõunal olid plussis kõik suured Euroopa börsid. USA rahandusministri ja Hiina asepeaministri telefonikõnest, kus arutati tulevaste kaubanduskõneluste ajakava, loodetakse leevendust ähvardavale kaubandussõjale. Prantsusmaa ja Saksamaa börsiindeksid tõusid 1,8%, teised suured Euroopa börsid samuti ligi 1,5%. USA futuurid on samuti ligi protsendiga plussis, mis lubab loota viisakat tõusupäeva.

Saksamaal on käsil võimuvahetus - Angela Merkeli mantlipärijaks CDUs valiti nädalavahetusel Annegret Kramp-Karrenbauer, kelles nähakse ka üht võimalikku tulevast kantslerikandidaati. Saksamaa majandusinimesed aga tuleviku suhtes väga optimistlikud pole. Handelsblattis ilmunud investoriküsitlus näitas, et enamik on tuleviku suhtes pessimistlik ja usub aktsiaturgude languse jätkumist. DAX suurimad tõusjad olid Wirecard ja Bayer, languses olid jällegi Deutsche Post ja kindlustusfirma Allianz.

Prantsusmaal otsustas president Emmanuel Macron eile õhtul protestijatele vastu tulla ning lubas muuhulgas sajaeurost miinimumpalga tõusu ligi 1600 eurole, maksusoodustusi alla 2000 euro teenivatele pensionäridele ning maksuvabastust jõulupreemiatele. Kui palju see maksma läheb, on ebaselge. Ainuüksi kütuseaktsiiside ärajätmine tähendab järgmisel aastal Prantsusmaa riigieelarvesse ligi 2 miljardi euro suurust miinust. Euroopa komisjon on Prantsusmaa suunas juba kriitilise pilgu heitnud ja loodab, et eelarve defitsiit lubatust suuremaks ei läheks. Samas pole kindel, kas need meetmed tähendavad protestide lõppu - sotsiaalmeedias levivad juba uued üleskutsed ja Macron keeldus nn jõukusemaksu taastamast, mis oli protestijate üks tungivamaid nõudmiseid. Prantsusmaa CAC 40 suuremate tõusjate seas olid kahe protsendiga STMicro, Sanofi ja väga vaevatud Euroopa suurim kaubanduskett Carrefour. Langust vedas kindustusfirma Axa.

Euroopa suurfirmasid koondav Stoxx 600 tõusis samuti 1,7% 344 punktile. Kuid et viimase viie kauplemispäevaga on Stoxx 600 kaotanud enam kui 6% oma väärtusest, on vaja väga tugevat tõusu, et see kaotus tagasi teha.

Aasia nõrk

Aasia börse rõhuvad jätkuvalt kehv konjunktuuriootus ning selguse puudumine USA-Hiina kaubandussõjas. Hiinas nädala alguses avaldatud majandusnäitajad jäid ootustele tugevalt alla, mis samuti investorite meeleolu ei parandanud. Positiivse poole pealt on USA ja Hiina esindajad juba kokku panemas programmi eesootavateks kaubanduskõnelusteks, kus loodetakse pingetele lahendus leida. Hang Sengi ja Shanghai börsiindeksid olid täna hommikul veidi üle nullpunkti, kuid ülejäänud Aasia turud olid valdavalt 0,1-0,4 protsendipunkti languses – positiivseid uudiseid pole piisavalt peale tulnud ja veel pole kauaoodatud jõulurallit kuskil näha.

India börs reageeris täna hommikul tugeva langusega öisele uudisele, et sealse keskpanga juht astub ootamatult tagasi. Kuid kauplemispäeva lõpuks indeks taastus 0,2protsendise languse peal.

Hetkel kuum