Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti investor hoiab Apple'ist kinni nagu Warren Buffett

    „Kui mul oleks 10 000 eurot vaba raha, siis ma ostaks Apple’it juurde,“ ütles investor Toomas Kivimägi.Foto: Lilli Tölp

    Eesti investorite seas populaarne Apple teatas esimest korda 20 aasta jooksul, et ettevõtte käive tuleb oodatust väiksem. Investorid ehmusid ja aktsia avanes täna pea 9% miinuses.

    Eesti investorid tunnistasid Äripäevale, et uudis tegi neid murelikuks, kuid aktsiate müümisele nad kindlasti ei mõtle.
    Mõni miljard plaanist maha
    Apple’i juht Tim Cook teatas kolmapäeval investoritele saadetud kirjas, et esimese kvartali käive peaks jääma 84 miljardi dollari juurde. Varem oli ettevõte prognoosinud tulemust 89-93 miljardi juurde. Eelmisel aastal esimeses kvartalis oli Apple’i käive 88,3 miljardit dollarit. Kui Apple’i prognoos tõeks saab, tähendab see esimest kukkumist nii-öelda pühadekvartalis alates 2011. aastast ehk sellest ajast, mil Cook Apple’i juhiks sai.
    Apple’i teatel kukkus käive enim Hiinas, kus iPhone’ide müük ei läinud oodatult. Ka mõningatel arenenud turgudel on näha, et Apple’i uued seadmed ei lähe enam nii hästi kaubaks.
    "Apple on nagu liim - kui puutud, jääd külge"
    Investor Toomas Kivimägi, kelle portfellis on 25 Apple’i aktsiat, tõdes, et uudis tegi ta murelikuks. Samas usub ta pikas plaanis ettevõttesse. „Mina hoian Apple’it nii kaua kui Warren Buffett, kes on öelnud, et Apple on nagu liim – kui sa seda puutud, jäädki sinna külge,“ kinnitas Kivimägi, kes ostis Apple’it, kui aktsia maksis 120 dollarit.
    Investor Jaak Roosaare näitas samuti üles optimismi, kinnitades, et 5-10 aasta pikkuse perspektiiviga investori jaoks on Apple hea valik. „Ma võtaks pigem juurde kui hakkaks müüma,“ kinnitas Roosaare.
    Ta pakkus, et lühiajaliselt võib aktsia hind kukkuda ka 120 dollarile. „Näen, et Apple kasvatab dividendi ja minu portfelli sobib küll hästi,“ ütles Roosaare.
    Kaubandussõja mõjud
    Apple'i juht Tim Cook ütles CNBCle antud intervjuus, et käibeprognoosi alla tõmbamise põhjuseid on mitu, neist peamine oli Hiina. „On selge, et seal (Hiinas – toim) hakkas majanduskasv teisel poolaastal aeglustuma, ma arvan, et kaubanduspinged USA ja Hiina vahel panid nende riikide majandustele surve peale,“ arutles Cook. Sellest andsid märku ka Apple’i kauplused, mille külastajate arv Hiinas vähenes.
    Kivimägi leidis, et kui varem on korduvalt küsitud, kas kaubandussõda tuleb või ei, on näha, et tüli on kohal ja selle mõjusid saab käega katsuda. „See on peamine põhjus, miks Apple’il tema suurimal turul Hiinas nii kehvasti läheb,“ nõustus Kivimägi Cookiga. Ta täpsustas, et ettevõte otsus kärpida prognoosi ei tulene firma sisemistest probleemidest, vaid erinevatest piirangutest, mida riigid teineteisele seavad.
    Ka Cook rõhutas CNBCle antud intervjuus, et kaubanduspingetest hoolimata pole hiinlastel endil Apple’i vastu midagi, kuigi kindlasti on neid, kes jätsid ostmata näiteks iPhone’i, sest kahe riigi vaheline tollitüli paisub. Mingit trendi ta aga ei näe ja leiab, et majanduse üldine aeglustumine on pigem peamine probleem.
    Arenevate turgude valu
    Teise teemana tõi Cook esile valuuta. Kuna USA Föderaalreserv tõstis intressimäärasid, tugevnes dollar ning seega teenis Apple oma toodetelt arenevatelt turgudelt vähem.
    Kui Apple’i käibekärbe tõeks saab, tähendab see esimest kukkumist nii-öelda pühadekvartalis alates 2011. aastast ehk sellest ajast, mil Cook Apple’i juhiks sai.Foto: Reuters/Scanpix
    Tegelikult on Hiina ettevõtte jaoks olnud päris valulik turg juba pikka aega. Recode’i analüütik Kara Swisher ütles CNBCle antud kommentaaris, et Apple üks edu valemeid ongi olnud olla edukas just Hiinas. Nüüd, mil edusära tasapisi kustumas, hakkavad probleemid kiiresti silma.
    „Asjaolu, et tulemustele alla jäädakse, pole šokk,“ kommenteeris Wedbush Securitiesi analüütik Daniel Ives Bloombergile. Ta võrdles Hiina käibe vähenemist kaljult alla kukkumisega.
    Aina kallimad seadmed
    Apple’i käibest umbes kaks kolmandikku moodustavad iPhone’id ja kuuldavasti on uute, septembris välja tulnud seadmete müügiga raskusi. See pole ka üllatus, Apple'i seadmed on järjest kallimad - näiteks Eestis algavad iPhone’i praeguse lipulaeva XSi hinnad veidi vähem kui 1200 eurost.
    Kivimägi tõdes, et nutitelefonide turg on tehniliste näitajate mõttes ühtlustunud ning uusima iPhone’iga samade näitajatega nutitelefoni saab mõnelt muult brändilt sadu eurosid odavamalt. Samas tõdes Kivimägi, et Apple’ile mängivad soodsad kaardid kätte siiski väga lojaalne kasutajaskond, tugev bränd ning uuema aspektina ka teenuste osakaalu kasv. Roosaare nõustus ja lisas, et et temagi kasutab Apple'i pilveteenuseid.
    Roosaare sõnul püsib Apple'il USAs väga tugev positsioon. „Mina vaataks nii, et neil on Google’iga duopol. Mul on raske näha, et keegi kolmas sinna juurde mahuks,“ leidis ta.
    „Kui mul oleks 10 000 eurot vaba raha, siis ma ostaks Apple’it juurde,“ oli Kivimägi optimistlik, nentides, et tegelikult on praegusel muutlikul ajal aktsiate ostmise soovitamine üksjagu kahtlane.
    Kesine innovatsioon
    Recode’i analüütik Kara Swisher leidis siiski Apple'i juurest veel mädaplekke. Tema sõnul on ettevõtte hoo maha võtnud hädine innovatsioon. „Kus on nende järgmine põnev toode?“ küsis ta. Kuigi Swisher tõdes, et Cook on olnud Apple’ile väga hea juht, paneb ettevõte tegelikult end ise majandusliku surve alla, kui ei suuda hitt-toodetega välja tulla. „Nad pole majandusliku surve vastu immuunsed enne, kui nad ei suuda tulla välja tootega, mis igaühel peab olema,“ arutles ta. „Hiinast tuleb palju innovatsiooni ning kui seal majandus peaks langema, mõjutab see tegelikult kõiki,“ jätkas ta.
    Kivimägi tõdes, et innovatsioon on keerukas, kulukas ja ajamahukas. „Iga aasta jalgratast ei leiuta,“ ütles Kivimägi.
    Swisher tõdes, et tegelikult on tunda, et uuendusmeelsusega on kesised lood kogu Silicon Valleys. Lisaks Apple’ile ei tule analüütiku sõnul millegi eriti uuega välja ka Google. Ainus, kes Swisherilt kiidusõnu saab, on Amazon, kelle laienemine on agressiivne ning uued tooted edukad.
    Apple peaks majandusaasta esimese kvartali majandustulemustega välja tulema veebruari alguses.

    LHV vanemmaakler Nelli Janson: langus pole üllatus

    Apple'i kasumihoiatus on küll erakordne, kuid ei oleks pidanud kedagi väga üllatama, ütles LHV vanemmaakler Nelli Janson.

    „Märke on olnud õhus juba mõnda aega, näiteks kasumihoiatus peamistelt tarnijatelt,“ tõdes ta.
    Jansoni sõnul on Apple'ist saanud viimastel aastatel investoritele justkui turvasadam. Ollakse harjunud, et Apple’i fännid on ettevõttele lojaalsed ja maksavad kaubamärgi eest teiste telefonidega võrreldes oluliselt rohkem. Lisaks on investorid veendunud, et Apple tõmbab igal aastal kübarast välja mõne unikaalse toote või tooteomaduse. Samas on nutitelefonidest saanud pigem tsüklilised tooted, mida ostetakse ja vahetatakse headel aegadel rohkem.
    LHV klientide jaoks on Apple Jansoni sõnul rohkem pikaajaline investeering kui kauplemisaktsia. „Aga tõenäoliselt meelitab oluliselt soodsam hinnatase ligi uue ringi investoreid, kes Buffettiga ettevõtte suhtes sama usku jagavad,“ hindas Janson.
    Investeerimisguru Warren Buffett on Apple'it pikka aega kiitnud.Foto: Andy Kropa

    Buffett kaotaks miljardeid

    Apple’i prognoosikärbe lõikas arvestatava tüki ettevõtte suure fänni Warren Buffetti portfellist.

    Berkshire Hathaway aktsiaportfellist 21% on Apple’i aktsiad. Kui arvestada, et Apple’i aktsia kukkus pärast pettumust valmistavat käibeprognoosi järelturul pea kohe 7%, on Berkshire’i portfelli koguväärtusest pühitud umbes 2,8 miljardit dollarit. Berkshire’ile kuulub 252,5 miljonit Apple’i aktsiat.
    Buffett on korduvalt meedias Apple’it kiitnud. Möödunud aasta esimeses kvartalis ostis Berkshire 75 miljonit Apple’i aktsiat, lisades need juba olemas olevale 165,3 miljonile aktsiale. Buffett ütles toona ajakirjanikele, et peab Apple’ist väga lugu. „Me ostsime umbes 5% ettevõttest. Ma tahaks seda 100% omada. Meile väga meeldib, kuidas nad tegutsevad. Meile meeldib juhtkond ning see, kuidas nad mõtlevad,“ kommenteeris Buffett CNBCle.
    Buffett ostis Apple’i aktsiaid esimest korda 2017. aasta veebruaris, kuigi on tehnoloogiaettevõtete suhtes pigem skeptiline olnud.
    Aastases võrdluses on Apple’i aktsiad kukkunud enam kui 15%.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.