Anu Lill • 9. jaanuar 2019 kell 14:35

Apple vähendab tootmist

Apple on vähendanud oma kolme uue iPhone'i mudeli tootmisplaani esimeses kvartalis umbes 10 protsendi võrra.

Apple'i telefonid  Foto: Reuters/Scanpix

Põhjus on iPhone'i väiksem nõudlus Hiinas, kus on maailma suurim nutitelefonide turg. Sealset majandust on aeglustanud kaubandussõda Ameerika Ühendriikidega.

Apple palus tarnijatel eelmise kuu lõpus toota planeeritust vähem XS, XS Max ja XR mudeleid. Taotlus esitati enne, kui Apple teatas oma prognooside kärpimisest, teatas Nikkei, viidates olukorraga lähedalt seotud allikale.

Nii vanade kui ka uute iPhone'i mudelite kavandatav tootmismaht väheneb tõenäoliselt vahemikku 40–43 miljonit ühikut jaanuaris-märtsis, varem prognoositud 47 miljoni kuni 48 miljoni ühiku vahemikust. Paljud analüütikud ja tarbijad on öelnud, et uued iPhone'id on ülehinnatud.

Apple ei vastanud Reutersi kommenteerimispalvetele. Samuti pole uudist kommenteerinud Apple'i iPhone'i tarnijate hulka kuuluvad Taiwani tootjad Hon Hai Precision Industry Co Ltd ja Pegatron Corp.

Kuna Hiinas on nõudlus vähenenud, pöörab telefonitootja rohkem tähelepanu Indiale, mis hiljuti on jõudnud maailmas nutitelefoni turu suuruselt teisele kohale, jättes seljataha Ameerika Ühendriikide turu. Tegevdirektor Tim Cook kordas teisipäeval intervjuus CNBC-le, et India turg on Apple'i jaoks põhisuund. Reuters teatas eelmisel kuul, et Apple alustab tänavu Indias Foxconni kohaliku üksuse kaudu Indias tipptasemel iPhone'ide kokkupanemist.

Investorite jaoks ei ole kärpimine siiski üllatus, sest juba aasta esimestel tööpäevadel teatas Apple'i juht Tim Cook, et ettevõte ootab prognoositust väiksemat käivet, mille peale aktsia hind kukkus 9%. Selle kohta ilmus artikleid ka Äripäevas (vt seotud lood).

Tänase uudise avaldamise järel pole eelturul näha Apple'i aktsia hinna muutust, aktsia sulgus eile 150 dollari tasemel.

Hetkel kuum