Äripäev • 4 jaanuar 2019

Apple'i murede taga paistavad hiinlaste kõrvad

Apple'i käibeprognoosi vähenemine peegeldab ohupilvi maailmamajanduse kohal ja USA mõjuvõimu lõppemist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Foto: Anti Veermaa

Kolmapäeval saatis Apple'i juht Tim Cook investoritele kirja. Selles teatas ta esimest korda rohkem kui 15 aasta jooksul käibeprognooside vähendamisest, põhjendades seda peamiselt vähenenud müügiga Hiinas, Hongkongis ja Taiwanis, mille osakaal Apple'i müügitulus on ligi 20 protsenti. Teade langetas Apple'i aktsia hinda 7 protsendi võrra.

Ühe firma müüginumbrite vähenemine võib paista vähetähtis, kuid tegu on maailma ühe väärtuslikuma börsiettevõttega ja hinnatuima kaubamärgiga, mis sümboliseerib USA liidripositsiooni maailmamajanduses ja tehnoloogias. Kui juba maailma ühe juhtiva ettevõtte helgemad pead ei osanud kehvemaid majandustulemusi prognoosida, siis on see märgiline. Apple'i käibeprognoosi vähendamine näitab globaalseid majandustrende, mille mõjuvad ulatuvad kahtlemata ka Eestisse.

Ühelt poolt markeerivad Apple'i majandusraskused üha ägenevat kahe maailma suurvõimu vahelist kaubandussõda, mis näitab, et USA ei ole enam ainus ja kõigutamatu majandusvõim, kes teistega arvestama ei pea. Niikaua, kuni USA ja Hiina omavahelised võimupiirid paika saavad, kannatavad kõik nende ümber.

Teiselt poolt võib sellest välja lugeda ka nutitelefonide ajastu muutumist. Apple'i probleemid ei ole uued ega põhjustatud vaid kaubandussõjast (see mõjutab tarbijate otsuseid), sest firma on juba aastaid tegutsenud üha tihenevas konkurentsis soodsamate, kuid sugugi mitte palju vähem innovaatiliste Hiina telefonitootjatega nagu Oppo, Huawei ja Xiaomi. Fenomenaalne nutitelefonide ajastu, mis tegi Apple'ist maailma rikkaima firma, pole enam endine.

Turg pole enam endine

Nutitelefonid lähevad üha paremaks ja soodsamaks ning inimesed ei kipu enam kogu aeg uut telefoni hankima, kui mõni firma uue mudeli turule toob. Kui mõelda, mis Apple'i viimases mudelis nii väga uuenduslikumat või erilisemat oli võrreldes eelviimasega, siis – mitte just palju. Telefonimüüki on üha raskem kasvatada. iPhone'ide domineeritud aeg on möödas ja seda on näha ka Apple'i kehvas tulemuses.

Kaubandussõja, milles USA ja Hiina ähvardavad teineteist aina uute tollitariifide kehtestamisega, peegeldust võib näha ka selles, kui Kanada vahistas kuu aega tagasi USA palvel Huawei asutaja tütre ja finantsjuhi Meng Wanzhou. Ettevõte on Hiina tehnoloogia lipulaev ja edulugu – nagu Apple USA puhul. Sündmus tekitas rahvusvahelise skandaali ja viis aktsiaturud järjekordselt langusesse. Eesti ellu tõstetus teema sellega, kui riigi infosüsteemi amet hoiatas USA eeskujul turvakaalutlustel Huawei seadmete kasutamise eest. Samas ei ole tagaukse või turvariskide olemasolu Huawei seadmetes tõestatud. Lõplikku tõde me ei tea, kuid riiklikult tähtsates süsteemides me infosüsteemide ameti soovitusel Huaweid ei kasuta.

Kuid veelgi olulisem on võimalus, et Apple'i probleemid võivad olla indikatsiooniks maailmamajanduse jahtumisest. „Me ei näinud ette majanduse jahtumise ulatust, eriti Hiina piirkonnas,“ tunnistas Tim Cook. Jahtumine ilmneb varem või hiljem ka meil ja nähtub investeeringute vähenemises ja raha kulutamise piiramises. Peame olema ettevaatlikumad ja ohumärkidega arvestama.

Loodame parimat, aga valmistume halvimaks.

Hetkel kuum