Artikkel
  • Kuula

    Tuleb vaid õigesti küsida: uutele korteritele jagatakse soodustusi lõdva randmega

    Investeerimisklubi külaskäik Merko Uus-Veerenni arenduses. Seal võib kinnisvara ostja leida väikse soodustuse korterit ostes.Foto: Andras Kralla

    Vastupidiselt 2020. aastale, kus uusarenduste ostjal polnud lootustki midagi soodsamalt saada, pakutakse praegu allahindlust kohe. Tuleb vaid õigesti küsida.

    Äripäeva osaluseksperimendist selgub, et võrreldes kolme aasta taguse ajaga liigub kinnisvaraturul jäme ots üha enam ostja kätte. Lisaks parkimiskohale või panipaigale tasub küsida ka hinnaalandust.
    „Ma ei tea, et keegi meil hullult hädas oleks arendajatest, aga mingis kontekstis võiks vaadata, kas kiire tehing on talle kasulik või mitte ja aitab hädast välja või mitte,“ vastas kinnisvaraekspert Tõnu Toompark küsimusele, kellelt soodushinda esimesena küsida.
    Niisiis võtsin eksperimendi käigus ühendust viie arendajaga, kel võiks jaguda motivatsiooni hinna langetamiseks. Mida kõrgem võlakordaja, seda suurem vajadus korteritest vabaneda ning nende all kinni istuvad vahendid pangale tagastada, kõlas minu üks hüpoteesidest.
    Kõigepealt pöördusin Hepsori, Bonava ja Endoveri poole, kel kõigil moodustab laenukapital enam kui poole varadest. Tähendab ju märkimisväärne võlakoorem suuremat intressikulu. Ühtlasi püsib arendaja vaatest oht, et kohustuste tagatiseks antud uusarenduste väärtus võib kinnisvaraturu olukorda ning vähest tehingute arvu silmas pidades lähiajal kukkuda isegi rohkem, kui oleks võimalik hinnaalandus. Nii satuks ohtu pankadega kokku lepitud laenu ja tagatisvara suhet puudutava nõude täitmine.
    Lisaks said valimisse tuntud börsiettevõtted Merko Ehitus ja Arco Vara. Veel soovisin pakkumisi Invegolt ja "Rikkaks saamise õpikute" autor Jaak Roosaare osalisse omandusse kuuluvalt Everaus Kinnisvaralt, kuid viimasega lõpuks ma ühendust ei saanudki.
    Mõni minut ja soodustus käes
    Enne maakleritele helistamist mõtlesin enda kohta välja ka legendi, kuid üsna kiirelt sain aru, et see oli tühi töö – kedagi väga ei huvitanud ning soodustuse küsimiseks kulus mõnel juhul telefonis vaid mõni minut.
    Esimesena võtsin ühendust Arco Vara Rannakalda uusarenduse maakleriga. Kirjutasin kodulehe kontaktikasti, et otsin kahetoalist ja sooviks vaatama tulla näidiskorterit. Sain aga ootamatult vastuse, et näidiskorterit ei saa kahjuks vaatama minna, kuna see valmib alles mai keskpaigaks. Mis seal ikka, saan ka ilma hakkama.
    Uurin edasi kahe odavamapoolse korteri kohta. Saatsin maaklerile vaid üldise küsimuse, kas neil on hinnas paindlikkust, ning juba tuligi vastus uute hinnapakkumistega.
    Ühetoalise puhul andis maakler 9300 eurot soodustuseks, mis on arvestatav 5%, ning kahetoalise puhul tuldi hinnas alla 14 000 eurot ehk ligi 6% esialgsest hinnast. Protsenti vaadates ei ole küll suur soodustus, kuid arvestades, et varem pole hinna langetamisest juttugi tehtud, saab nüüd juba hinda kaubelda. Kõige ootamatum oli vast see, et hinnas tuldi alla nii kergelt ja isegi kaubelda polnud vaja.
    Uus-Mustamäe rajooni arendav Bonava arendus on veel ehituses, kuid veel aprilli lõpus pakuti koduostjale hulgaliselt soodustusi.Foto: Liis Treimann
    Lisaks hinnasoodustusele pakuti kaasa ka muud
    Edasi võtsin kõne Bonavale, kes samuti üllatas soodsate pakkumistega. Küsisin arenduse ja korterite kohta ning siis jõudis järg hinnani. Panin vaimu valmis ning vuristasin ühe ropsuga välja küsimuse, kas soodustust ka saab, tundes pärast seda väikest kergendust. Maakler aga vastas rõõmsalt, et saab ikka 5000–6000 eurot, kuid see summa sõltub asjaoludest. Lisasoodustusena tõi ta välja, et korteriga pakutakse tasuta kaasa ka panipaika ja kööki, kuid seda vaid aprilli lõpuni.
    Kuna ma helistasin aprilli lõpus, siis uurisin kohe, kas ka mais saab veel sellist boonust, seda aga ei osanud maakler öelda. Tema sõnul saab aprilli lõpuni kindlasti, aga edasi selgub maikuus, mis kampaaniast saab.
    Järgmisena võtsin sihikule Merko arenduse, kus Investor Toomase Investeerimisklubi alles aprillis külas käis ning juba seal vihjati, et hinnas võib läbirääkimisi pidada küll. Merko arendustest seadsin sammud otse mõni nädal varem külastatud Uus-Veerenni arendussse, mis asub kohe Äripäeva kontori kõrval. Maakler tegi mulle mõnusa tuuri läbi mitme korteri, kokku jõudsime kolme-nelja majja Pille ja Tiiu tänava arendustes.
    Tootlus 2%
    Esitlesin end investorina, kes otsib ühetoalist korterit väljaüürimiseks, et oleks põhjust hinda parema tootluse teenimiseks alla kaubelda. Üllatusena avaldas maakler, et ka tema on seal ostnud sama mõttega korteri. Tootluse üle arutledes tõdes ta, et ühetoalise eest võiks seal kandis 600–650 eurot küsida küll. "Kallite korterite puhul ei ole tootlus seal küll nii suur, kuid seal annab arvestatava lisa korteri väärtuse kasv," selgitas maakler. Ta lisas, et see aeg on möödas, kus üüritootlus oli 5-6%, nüüd liigume Soomega samas taktis, kus üüritootlus on 2% ringis.
    Maakler pajatas kvartalis ekskursiooni tehes, et see on haruldane juhus valmis arenduses kortereid vaatamas käia – mõni aeg tagasi broneeriti neil üks arendus poole tunniga.
    Hindadest rääkides selgitas maakler, et korteritele lisandub üldjuhul ka parkimine ja panipaik. Küsimusele, kas need võiks ka korteri hinna sisse saada, sain vastuseks aga kindla ei: Merko põhimõte on selliseid pakkumisi mitte teha. Kui pärast majade tuuri hinda alla küsisin, ütles maakler, et saaks ühetoalisel alla teha kuskil 3000 eurot, suurematel saaks ka enam pakkuda.
    Pärast kohtumist meilile tulnud hinnapakkumine tuli aga mõnevõrra soodsam, kui esmapilgul juttu oli. Meilitsi pakkuti hinnas alla juba 5900 eurot ehk umbes 3,4% esialgsest hinnast. Pole küll teab mis soodustus, aga abiks ikka.
    Hinnaalanduse asemel makstakse euribori
    Ühe suurima võlakordajaga Hepsor hinnas järele ei andnud. Maakler selgitas, et hinda alla ei lasta, aga et ma võin teha omapoolse pakkumise juhtkonnale, kes seda siis müügikoosolekul arutaks. Samas soodustusena saab jällegi kaasa kas panipaiga või garaaži, seda siis vastavalt kas kahetoalist või kolmetoalist ostes. Oma pakkumise esitamise võimalusest ma kinni ei hakanud ja jätsin Hepsori sinnapaika.
    Teine arendaja, kes otseselt hinnas alla ei tulnud, oli Endover. Endoveri Rocca Toweri maakler vastas, et saab teha soodustuse kampaania raames, kus makstakse kinni koduostja kahe aasta euribori-maksed, sellega võiks hinnavõit tulla maakleri hinnangul kuskil 7000–14 000 eurot, kuid kõik oleneb lõpuks laenusummast. Samas selgus, et korterile garaaži kaasa ei suruta, kuna pole ühtegi saada, ning see ei aja ka korteri hinda olulisemalt kallimaks, kui on kodulehel näidatud hind.
    Soodustus kajastub juba hindades
    Viskasin pilgu ka Rocca Toweri kodulehele läbi Wayback Machine'i veebilehe ning selgub, et eelmise aasta novembris olid hinnad kõvasti kõrgemad, kui neid täna näidatakse. Kuigi kodulehel on mõnel juhul näitlikult allahindlus tehtud, tõmmates vana hinna maha ja asendades uuega, siis mõne korteri hind on nagu muuseas langenud.
    Nii on maha tõmmatud näiteks kahetoalise korteri (numbriga 94) 189 000eurone hind ja asendatud 169 000eurose hinnaga. Seal kõrval aga on korter nr 97, mille hind täna on lehel 169 000 eurot, eelmisel aastal aga oli see tunduvalt kõrgem – 199 000 eurot. Selliselt on tehtud ka mitme teise korteriga, mille hind on vaikselt mõnikümmend tuhat eurot madalamaks korrigeeritud.
    Märgiline allahindlus on tehtud eelmise aasta novembriga võrreldes korterile number 70 T2 majas. Novembris oli Endoveri lehel kolmetoalise hind 324 900 eurot, kuid täna on vanaks hinnaks märgitud 275 900 eurot, mis on omakorda maha tõmmatud ja uueks hinnaks pandud 269 900 eurot. See aga tähendab, et novembris küsitud hinnast on arendaja alla tulnud lausa 55 000 eurot. See teeb hinna languseks arvestatava 17%.
    Kinnisvaraekspert ja investor Tõnu Toompark soovitab vaadata arendajajd, kellel on müügiga kiire.Foto: Liis Treimann
    Kaubelda tasub alati
    Küsin ka ekspertidelt nõu, kuidas tuleks uusarendustes korteri hinda alla küsida. „Kuidas küsida? Ma arvan, et peopesad kokku surutud ja pisar silmanurgas,“ vastas kinnisvaraekspert ja investor Tõnu Toompark. Tõsisemalt rääkides selgitas Toompark, et õiget sõnastust selleks ei ole. Tema sõnul tuleb hinnast rääkida ja kuskil saab rääkida, aga kui arendaja on ehitusfaasi algusosas ning mingi eelmüük on juba tehtud, siis tal kuhugi kiiret ei ole.
    Toompargi sõnul tuleks küsida igal ajal, sõltumata sellest, kas hinnad on läinud üles või alla või kas euribor on liikunud. Ostes soovitab Toompark pigem vaadata, kas arendaja tahab müügiga kiirustada või pigem mitte.
    Sisendhindade languse argumenti Toompark oluliseks ei pea, kuna kinnisvaraarendaja, kes on oma kulud teinud, on sisendhinnad pool või poolteist aastat tagasi lukku löönud. „See, et täna saab metalli odavamalt, ei mõjuta kuidagi arendajat, kes tegeleb siseviimistlusega,“ märkis Toompark. Samas tõdes ta, et sisendhindade langus võiks olla argument arenduste puhul, mida alles hakatakse ehitama.
    Toompark on ka ise kunagi kinnisvara müünud. Ta rääkis, et temalt küsiti kunagi müüdava korteri täpne hinnakiri, mis materjal kui palju maksab. Seda Toompark ei andnud, kuna sellist asja pole olemas – müüakse ikkagi terviklikku kaupa, mitte kive üksteise peale panduna. Ehitushinna indeksile viidates ütles Toompark, et mingid toorained võivad küll alla minna, kuid tööjõukulud ei lähe. „Siin ei saa liiga faktipõhiselt käsitleda neid asju,“ tõdes ekspert.
    5–10% võiks alla saada küll
    Kinnisvarainvestor Karolina Sikk ütles, et tema ei ole praegu ühtegi uut korterit juurde ostnud, küll aga saab järjest varem ostetud kortereid kätte. Tema sõnul on aga meedias ja teistega rääkides kuulda, et ikka saab uusarendustes hinda alla küsida. Ka kuulutustes on tema sõnul näha, et midagi saab hinna sisse, kas parkimise, panipaiga või köögi.
    Mõne aasta tagusest kogemusest tõi Sikk aga välja, et siis tuli ise hoida arendajatel silma peal, et olla nende esimeste seas, kes saavad arendatavate korterite hulgast parimad välja valida. „Olen ostnud ka mitu tükki korraga ja ei olnud ka siis mingit hinnaga kauplemise võimalust,“ meenutas investor. Ta lisas, et teab inimesi, kellel oli sama kogemus, aga ostetud korterite hulk oli tunduvalt suurem ning ka siis ei antud hinnas järele.
    Investori sõnul pole ta hinda alla küsinud aastaid, sest teadis, et vastu ei tulda. Siis oli hoopis olulisem kiirustada, kuna oli teada, et järgmised etapid tulevad kallimad. Samas tunnetuslikult on tema sõnul praegu olukord teine.
    Kinnisvarainvestor soovitab hinnaga kauplemisel vaadata ruutmeetri hinda ja võrrelda seda teiste pakutavaga. Kui ruutmeetrihind tundub võrdluses kõrge, siis võiks alla küsida küll. Ta lisas, et üldiselt ei küsita nii palju alla kui võib-olla vanemates majades, aga näiteks 5–10% võiks küsida küll.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.