investor Toomas • 10. september 2015 kell 9:45

Investor Toomas: Apple lõi südamesse uue haava

Apple'i juht Tim Cook tutvustas kolmapäeval uusi tooteid.   Foto: EPA

Kauaoodatud 9. september valmistas Apple'i fännidele ja investoritele järjekordse pettumuse ning kasvatas muret selle pärast, kas firma suudab veel toodete müüginumbritega üllatada.

Apple avalikustas eile rea uusi tooteid, mis kahjuks küll ei vastanud üldistele ootustele. Aktsia hind langes hilisel kauplemisel ligi 2%. Täna sattusid Aasias löögi alla ka firma varustajate aktsiad.

Investorina muutun minagi aina murelikumaks, kuna aktsia hind on juulikuisest tipust tulnud alla üle 15% ja ka Wall Streetil paistab ärevus tõusvat.

Keskendub funktsioonidele

Põhimõtteliselt tutvustati aasta suurüritusel kaht uut telefoni iPhone 6S ja 6S Plusi, mis publikule suurt üllatust ei pakkunud. Nagu ikka, parandati aku kestvust ja lisati uusi värvilisi korpuseid.

Küll aga oli uudis see, et firma ei keskendu edaspidi mitte niivõrd uute mudelite väljalaskele, vaid seab fookuse hoopis lisafunktsioonile. See kätkeb iPhone'ide uut puutetundlikkuse tehnoloogiat, mille nimi on 3D Touch ja mis võimaldab telefoni kasutada nagu arvutihiirt. Juhtide sõnul on selle kallal nähtud vaeva juba aastaid.

Üks nipp, millega firma loodab tulevikus müüki kasvatada, on telefonide liisingprogramm USA klientidele. Põhimõtteliselt muudab see lihtsamaks vana telefoni väljavahetamise uue vastu. Ning kuna uus seeria tuleb välja igal aastal, siis loodetakse, et selles tempos vahetatakse välja ka vanu telefone.

Fookuses ärikliendid

Apple on juba pikka aega rõhutanud, et kavatseb senisest enam keskenduda uute äriklientide püüdmisele. Selleks sõlmiti mõni aeg tagasi leping Ciscoga ja tutvustati nüüd ka suurema ekraaniga iPad Prod, mis peaks muutma tahvelarvuti kasutamise igapäevatöös mugavamaks. Kas aga Microsoft Office'i tarkvara lisamine ja kallis tahvelarvuti aitavad meelitada ärimehi rohkem iPade kasutama, pole sugugi kindel.

Apple TV sai seekord juurde uue operatsioonisüsteemi, videomängude võimaluse ja väikese puldi, kuid suure tehnoloogiaimega välja ei tuldud. Varem on firma teatanud, et kavatseb juba õige pea pakkuda konkurentsi filmide ja telesarjade voogedastajale Netflix ning Amazonile, kuid edasiminekute kohta uudist ei tulnud.

Segadus tuleviku pärast

Sel nädalal kukkus Apple'i aktsia hind madalaimale tasemele alates jaanuarist. Investorid kardavad, et järgmistel hooaegadel ei pruugi toodete müük enam nii lennukas olla ja see hirm on põhjendatud. Mõnegi analüütiku hinnangul on aktsia liiga volatiilne ning inimeste huvi uute toodete vastu paistab raugevat.

Olen ka ise viimasel ajal vaevanud pead mõttega, kas aktsiad müüa või neid hoopis juurde osta. Usku mul ettevõttesse ja selle uude tehnoloogiasse veel jagub. Samas pole ma sugugi kindel, et aktsiahinnal veel kukkumisruumi pole. Seega praegu ma veel ei tegutse.

Hetkel kuum