• Jaga lugu:

  Investor Toomas: ostsin Tallinki aktsiaid

  Tallinki laev Tallinna sadamas.Foto: Raul Mee, Äripäev

  Tallink avaldas neljapäeval kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid hoogsat kasvu ning seetõttu otsustasin laevanduskontserni aktsiaid ka enda portfelli hankida.

  Tallink teatas kolmanda kvartali puhaskasumi 25protsendisest kasvust, mis on tugev tulemus. Käive suurenes 4,2 protsenti, peaaegu 274 miljoni euroni ning reisijate arv kasvas 5,5 protsenti, 2,7 miljonini. Rahule jäi ka LHV, sest puhaskasum vastas üsna täpselt nende ootustele ning ärikasum suutis ületada ootusi isegi 9 protsendi võrra. Seetõttu otsustasingi osta 11 900 aktsiat, hinnaga 0,845 eurot aktsia. Tehingusumma oli 10 055,50 eurot, komisjonitasu 10,06 eurot.
  Tallinki konkurendi Viking Line'i kolmanda kvartali käive kasvas 2,5 protsenti, 164,1 miljoni euroni, mis on väiksem kasv kui Tallinkil. Samuti teatas ettevõte turuosa langusest liinidel, kus Tallinki turuosa hoopis kasvas. Mõlemad ettevõtted lõikavad praegu kasu madalatest kütuse maailmaturu hindadest. Usun, et tulevikus saab Tallink veel rohkem kasu intressikulu vähenemisest, võlgade vähendamisest ning üleminekust, kus laevad hakkavad kasutama odavamat energiat.
  Kas tulemas on rekordiline dividend?
  Tallinki selle aasta üheksa kuu puhaskasum oli 60,4 miljonit eurot, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, kui puhaskasum oli 18,9 miljonit. Tallinki üheksa kuu tulemused on võimsamad 2012. majandusaasta rekordist, kui ettevõte teenis puhaskasumiks 56,33 miljonit.
  Kuigi Tallink on teatanud, et müüb reisilaeva Superstar 91,5 miljoni euroga ning saab seetõttu neljandas kvartalis ühekordse kahjumi summas 7,6 miljonit eurot, säilib siiski lootus, et dividend võib tulla suurem kui eelnevatel aastatel. Superstari kulu muudab küll viimase kvartali kasumi väiksemaks, aga kui tuleb aasta peale kokku rekordiline kasum, võiks see tähendada ka suuremat dividendi. Siinkohal tasub märkida, et 2012. rekordaasta eest maksti dividendi 5 senti aktsia kohta.
  Mida võiks Tallink muuta?
  Tallink oli minu portfellis ka mõned aastad tagasi, kuid müüsin eelmise aasta alguses kogu positsiooni ehk 5600 aktsiat hinnaga 0,89 eurot aktsia, kuna turukonkurents hakkas tihedamaks muutuma ja see muutis mind murelikuks. Arvan, et Tallink on Tallinna börsi üks lemmikaktsia ja kuna viimastel aastatel on ta hakanud ka oma kasumit dividendidena aktsionäridega jagama, on tegemist igati väärt firmaga.
  Samas usun, et Tallink võiks olla veel menukam, kui juhtkond oleks meediale avatum. USAs on börsifirmade tegevjuhid superstaarid ning ega ka Tallinki juhtidel pole põhjust midagi häbeneda. Nad võiks regulaarsemalt meedias pildil olla. Sest kui juht näitab avalikkusele oma häid isikuomadusi ja seda, et pakatab ideedest, tõmbab see nende inimeste tähelepanu, kes võib-olla pole üldsegi aktiivsed investeerijad. See looks inimestele mulje, et selle mehe kätte võiks küll oma raha usaldada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.