investor Toomas • 11. veebruar 2016 kell 9:00

Investor Toomas: Tesla aktsia elab tulevikus

Tesla  Foto: epa

Tesla teatas eile suurest kvartalikahjumist, kuid aktsia tõusis siiski tulemuste avaldamise järel üle 10 protsendi. Mina kaldun arvama, et investorid loodavad liiga palju Tesla imelise tuleviku peale, mis ei taha kuidagimoodi aga kätte jõuda.

Elektriautode tootja neljanda kvartali korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 87 senti ning käive 1,75 miljardit dollarit. Käive küll suurenes 59 protsendi võrra, kuid sama tegi ka kahjum, mis kasvas aktsia kohta 74 sendi võrra.

Mind on raske veenda

Tesla tulemused olid võrreldes analüütikute ootustega nõrgad. Analüütikute konsensus ootas aktsia kohta 10 sendi suurust kasumit ning käibeks 1,79 miljardit dollarit. Vaatamata sellele tõusis Tesla aktsia hind järelturul üle 10 protsendi, kuna ettevõte loodab sel aastal toota oodatust rohkem autosid. Selleks numbriks on 80 000–90 000 autot. Wall Streeti prognoos on 79 000 autot.

Kuigi alustavatel ja arenevatel ettevõtetel võib kahjum olla tavaline nähtus, tahaks Teslalt näha juba kas väikest kasumit või siis väiksemaid kahjumeid. Investori pilgu läbi vaadates lähevad ju tulemused hoopis halvemaks ja seda vaatamata lubadustele müüa rohkem autosid. Autoturg võib sel aastal kujuneda üldsegi oodatust nõrgemaks ja sellele vihjas hiljuti Nissan, mis toodab ka ise elektriautosid.

Palju kisa, vähe villa

Kuigi Tesla ümber on alati palju meediakära, ei maksaks investoritel sellega niivõrd kaasa minna. Tõsi ta on, et Tesla autod on head ning need on saanud USA regulaatoritelt palju kõrgeid hinnanguid, kuid vaatamata sellele on elektriautode tootja aktsia langenud sel aastal siiski 40 protsenti.

Kindlasti mängib siin rolli ka nafta hinna äkiline langus, sest tihtilugu on seos rohelise energia ja nafta hinna vahel, sest kallim nafta paneb inimesi otsima alternatiive. Kui nafta hind aga kukub, ei näi kütuse hinnad inimestele enam nii suurt peavalu valmistavat. Praegu on just see sama toimumas.

Oma 5. veebruari kommentaaris ütlesin, et Tesla aktsia võib lähiaastatel pakkuda seinast seina emotsioone ja just eelkõige emotsioone, sest tegemist näib olevat aktsiaga, mis ei lähtu enda fundamentaalnäitajatest.

Seetõttu on mulle jäänud mulje, et Tesla investorid elaks nagu mingis ootuses, et varsti hakkavad pudrumäed ja piimajõed paistma. Ka eile lubas Tesla tegevjuht Elon Musk autofirmale selleks aastaks helgeid päevi, aga oma pikaajalise börsikogemuse jooksul olen kuulnud palju ilusaid jutte, kuid enamjaolt on need osutunud siiski muinasjuttudeks.

Ütlesin oma eelmises kommentaaris ka seda, et kaalun Tesla ostmist, kui see langeb 150 dollarile. Nüüd arvan, et Tesla aktsia hinnal on veel langemisruumi, ja seetõttu ei hakka vähemalt lähiajal aktsiat ostma.

Hetkel kuum