investor Toomas • 12. september 2016 kell 6:45

Investor Toomas: kasum või eetika?

Sigaret.  Foto: Bloomberg

Olen end korduvalt tabanud mõttelt, et miks pole mu portfellis ühtegi suitsu- või tubakatootja aktsiat, olgugi et tegemist on kasumi teenimise mõttes küllaltki potentsiaalikate valdkondadega.

Siin tekib aga paratamatult eetika valdkonda kuuluv küsimus - kas rikastumine teiste inimeste tervise arvelt oleks õigustatud?

Soome börsiguru Seppo Saario on korduvalt kirjutanud, et edukas investor ei lase emotsioonidel otsuseid mõjutada. Tema soovituste kohaselt tuleks investeerida ettevõtetesse, mille hingeeluga rahapaigutaja hästi kursis on ning mis vastab kõige paremini tema investeerimisstrateegiale. Seega peaks iga investeerimisotsus olema ratsionaalselt kaalutletud ning tunnetel ja eetikal ei tohiks kohta olla.

Suur kindlustunne

Alkoholi ja tubakat tootvate ettevõtete aktsiatesse investeerimine tundub kindel valik. Nende sektoritega ei saa midagi katastroofilist juhtuda, sest suitsetajad jäävad suitsetajateks ka kõige sügavama majanduskriisi ajal. Samuti mäletan hästi aegu, mil majandus oli põhjas, töökohad kadusid, kuid linnas jalutades õnnestus mul sellegipoolest näha, kuidas inimesed parkides hoolimata raskest perioodist õlut jõid.

Patuaktsiate head minekut ilmestab näiteks suurimate tubakatootjate Philip Morrise ja British American Tobacco turuväärtuse märkimisväärne kasv viimase aastaga. Kui viimase aktsia väärtus on kerkinud ligi 40 protsenti, siis esimese hind on kasvanud kolmandiku võrra. Tõus oli tingimustes, kus suitsetajate hulk maailmas väheneb – seda kompenseeritakse lihtsalt tootearenduse, st inimestele vastuvõetavamate produktide loomise kaudu. Samuti saavad suitsuhiiud oma käivet suurendada nende tarbijate arvelt, kes tubakast loobuda ei suuda – nemad tulevad kaasa mis tahes hinnatõusuga.

AB InBevi turuväärtus on viie aastaga pea kolmekordistunud.  Foto: Äripäev

Heaks teenimiskohaks oleks ka maailma suurima õlletootja, New Yorgi börsil noteeritud AB InBevi aktsia. Ettevõte on viimase viie aastaga küllaltki stabiilselt oma turuväärtust kasvatanud ning aktsia on täna 140 protsenti kõrgemal kui 2011. aasta samal ajal. Samuti on oma poole kümnendi jooksul oma turuväärtuse kahekordistanud brittide SABMiller, kel seisab veel sel aastal ees ühinemine eelnevalt nimetatud maailma suurima õlletootjaga.

Jälgin huviga

Annan endale aru, et nii suitsetamine kui alkoholi tarvitamine võib raskelt inimeste tervist kahjustada, kuid sellegipoolest tundub patuaktsiatest saadav tootlus mulle ahvatlevana. Samuti sobib pikaajaline stabiilne tõus minu investeerimisstrateegiaga.

Lisaks on üsna selge, et enamus inimesi ei käitu ratsionaalselt ning langetavad oma investeerimisotsused Seppo Saario õpetustele vastupidiselt käitudes ehk emotsioonide toel. See aga tähendab, et patuaktsiate turul oleks mul küllaltki vähe konkurente, sest enamus investoritest põlgab selle valdkonna hea tootluse eetikakaalutlustel ära.

Hetkel mul siiski ühtegi konkreetset ostutehingut plaanis ei ole, kuid kindlasti jälgin tubaka- ja õllesektoris toimuvat, nagu ka ülejäänud aktsiaturgu – ilma emotsionaalsete eelarvamusteta. Kunagi ei saa välistada, et soodsa teenimismomendi tekkimisel täieneb ka minu portfell.

Hetkel kuum