• Jaga lugu:

  Investor Toomas: parim aeg osta kulda?

  Kuld.Foto: EPA

  Mulle kirjutas Villem-Oskar, kes küsis kulla ja seda kaevandavate firmade aktsiate kohta.

  Ta märkis, et Trumpi võimuletulekuga püsib turgudel siiamaani ebakindlus, Euroopa keskpankade intressid on ikka veel nullis või isegi miinuses ning kinnisvarahinnad sama kõrged või isegi kõrgemad kui enne 2008. aasta majanduskriisi.
  „Nähes seda, kuidas suvel Brexiti ajal maailma aktsiate hinnad kukkusid ning väärismetallide hinnad rallisid, tekib mul küsimus, kas ei oleks mõistlik sellest suurest segadusest ees olla ning kulda osta? Ja loota, et Trumpi võimuletulek tekitab samasuguse 10-20protsendilise kulla hinna tõusu?“ küsis Villem-Oskar.
  Spekulatiivne investeering
  Esiteks tahaksin öelda, et ma pole kunagi eriti kullausku olnud. Kuld ei maksa dividende ega intresse, see on puhtalt spekulatiivne investeering – sa panustad kas hinnatõusule või hinnalangusele. Seega on kulda investeerides võimalik saada ainult kapitalikasvu. Minu investeerimisfilosoofia on teistsugune, samas ei ole ma kulda investeerimist siiski täielikult välistanud.
  Tõsi, kullakaevandusaktsiad on teine teema. Need maksavad dividendi, aga neil on ka üks suur miinus – nende hinnaliikumine kipub olema palju järsem kui kullal endal. Kui kulla hind langes 2011. aasta tipust (ca 1920 dollarit untsist) kuni 2015. aasta põhjadeni veidi üle 40 protsendi, siis näiteks kaevandusaktsiaid koondav VanEck Vectors Gold Miners ETF kukkus sama ajaga ligi 80 protsenti. Lisaks maksavad nad minu mõistes imeväikest dividendi.
  Trump on toonud selguse
  Trumpi teemal vaidleks veidi vastu. Arvan, et Trumpi võimuletulek on asju isegi veidi selgemaks teinud. Ta on sõnavõttudes tunduvalt tagasihoidlikumaks muutunud ja investorid näevad teda kui ettevõtjasõbralikku kandidaati. See on ka põhjus, miks aktsiaturud on kiiresti tõusnud. Samas on tõus minu hinnangul veidi liiga kiire ja järsk ning sama arvavad ka paljud eksperdid. See aga ei tähenda, et ma oma portfellis kiiruga ümberkorraldusi hakkaks tegema, sest minu ajahorisont on ikkagi pikk.
  Samuti plaanib USA Föderaalreserv intressimäärasid kiiremini tõstma hakata, mis peaks kullale kehvasti mõjuma. Kõrgemad intressid tähendavad, et investorite passiivne intressitulu suureneb. Miks peaks investor seega valima kulla, mis intresse ei maksa? Miks peaks investor valima kulla, kui aktsiaturud tõusevad ja saavutavad uusi rekordeid?
  Kulda investeerimist ei saa siiski välistada
  Ma ei ütle, et kulda või kaevandusaktsiatesse ei tasu kindlasti investeerida. See oleneb lihtsalt sellest, milline on sinu investeerimisstrateegia, riskitaluvus ja ajahorisont. Veidi riskialtima investori jaoks võib see pakkuda head võimalust, aga sellisel juhul tuleb ennast teemaga ka kurssi viia.
  Tõesti, eelmine aasta oli ju sarnane olukord – Föderaalreserv tõstis detsembris intresse ning arvati, et kulda investeerimise võib nüüd ilusti ära unustada. Juhtus hoopis vastupidine. Kuld hakkas kallinema ja tegi aasta esimese kolme kuuga parima kvartali alates 1986. aastast. Eelmine intressimäärade tõusutsükkel toimus USAs aastatel 2004-2006. Kõigil kolmel aastal oli kuld plussis. Seega ei ole pilt sugugi nii mustvalge.
  Lisaks sellele on USA majandus tõusnud majandussurutiseta (2 kvartalit kestev majanduslangus) juba seitse ja pool aastat (89 kuud). Kõige pikem tõus on kestnud täpselt 10 aastat (120 kuud) ning teist kohta hoiab 92 kuu pikkune kasv. On selge, et lähiaastatel peab majanduslangus tulema, mis tekitab kindlasti ka palju ebakindlust. Ka see räägib osalt kulla kasuks.
  Kokkuvõtteks tahan öelda, et kuld on ka minu radaril, aga investeeringut ma veel teha ei plaani. Hoian aga silmad lahti ja meele avatud, sest ühtegi vara ei saa lõplikult välistada.
  Kulla hind sel aastal palju ei liikunud.Foto: Äripäev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.