Investor Toomas: ravimitööstus toob peavalu

Ravimid  Foto: PantherMedia/Scanpix
investor Toomas • 16. detsember 2016 kell 10:30

Paar nädalat tagasi kirjutasin farmaatsiasektori paljulubavast investeerimisideest, mis ärgitas nii mõnegi kaasamõtleja minuga ühendust võtma. Mulle käidi välja veel paar head firmat, kuhu raha paigutada, kuid vahepeal juhtunu paneb mind edasistes sammudes kahtlema.

Kui mäletate veel, siis minu paljulubav investeerimisidee oli USA üks suuremaid ravimifirmasid Pfizer. Mulle meeldis firma võime teenida kasumit, aktsia suhteliselt atraktiivne hinnatase ja võimalus portfelli senisest paremini hajutada. Lubasin Pfizeri vaatluse alla võtta ja olen seda ka teinud.

Postitasin oma artikli ka Facebooki, kus mulle kirjutas Lauri, et talgi oli Pfizer pikalt silmapiiril, kuid jättis ostmata. “Soetasin samast sektorist megaodavalt GSK (GlaxoSmithKline - toim) aktsiad. Kuidas selline tehing teile tundub?” küsis Lauri.

Ma ei taha hakata teiste tehinguid kommenteerima, aga võin öelda, mis mulle GSK puhul meeldib ja ei meeldi. Suurbritannia firmana teenib GSK enamiku tulust välismaalt ja naela odavnemine on neid tänavu selgelt aidanud, kuid ma kahtlen, et aasta pärast sellest enam erilist kasu oleks.

GSK on ettevaatava kasumi-hinna suhte (P/E) alusel suhteliselt odav, 13,81, ning 4,91% dividenditootlus on veidike atraktiivsem USA konkurentide omast. Analüütikutele aktsia meeldib ja hinnasiht viitab 27% tõusupotentsiaalile.

GSK aktsiaid saab osta nii Londoni kui ka New Yorgi börsilt, kuid minu jaoks on GSK aktsia veidi liiga volatiilne, eriti Londoni börsil. Tähelepanuväärne on NYSE-l noteeritud ADR aktsia suur kõikumine Londoni hinnast. Ma väldin langustrendis aktsiaid, mida GSK paraku on.

Ravimitööstus valmistab peavalu.  Foto: Äripäev

Trump keeras olukorra pea peale

Paar nädalat tagasi trehvasin Äripäeva peadirektori Igor Rõtoviga. Rääkisin talle enda huvist farmaatsiasektori vastu ja tema soovitas mul soetada USAst Merck & Co aktsiaid, sest firma teenib prisket kasumit. Ettevaatav P/E (16,03) on kõrgem kui Pfizeril ja GSK-l ning dividenditootlus 3,07% peal on samuti väiksem. Analüütikute keskmine soovitus Merckile on täpselt sama mis Pfizerile, kuid keskmine hinnasiht viitab vaid 9% tõusupotentsiaalile. Pfizeril on see 15,6%.

Kõigi kolme nimetatud firma suurim turg on USA, kuid siin nüüd ongi mure, millest ma artikli alguses rääkisin - Donald Trump. Alguses paistis, et Trumpi valimine on farmaatsiasektorile hea, sest makse alandatakse ja regulatsioone lõdvendatakse, kuid ees võib oodata korralik šokk.

Paari nädalaga on Trump oma säutsude ja väljaütlemistega suutnud minema pühkida kümneid miljardeid dollareid Boeingu, Lockheed Martini ja suurte farmaatsiafirmade turuväärtusest. 6. detsembril ilmunud ajakirja Time intervjuus ütles Trump, et toob ravimite hinnad alla. See ehmatas suurt hulka investoreid ja tulemusena on farmaatsia- ja biotehnoloogia sektor aina langenud.

Detsembri alguses, enne kõnealust intervjuud, hoiatas ravimifirma Allergan tegevjuht Brent Saunders tekkiva olukorra eest. “Kardan, et farmaatsiatööstusel on väga eksitav turvatunne Trumpi administratsiooni ja vabariiklaste kongressi suhtes. Ravimihinnad on populistlik teema. Me petame ennast, kui arvame, et Trump pole populist ega reageeri järgmisele EpiPeni skandaalile mõne säutsuga,” ütles Saunders.

Pärast esialgset hurraad on biotehnoloogia- ja farmaatsiasektor asunud langusse just suuresti teadmatuse ja hirmu tõttu. Arvan, et praegu pean aja maha võtma, jälgima olukorda ja pärast paari kuud Trumpi võimulolekut otsustama, kas investeerin ja millisesse ettevõttesse.

Hetkel kuum