• Jaga lugu:

  Investor Toomas: ravimitööstus toob peavalu

  Paar nädalat tagasi kirjutasin farmaatsiasektori paljulubavast investeerimisideest, mis ärgitas nii mõnegi kaasamõtleja minuga ühendust võtma. Mulle käidi välja veel paar head firmat, kuhu raha paigutada, kuid vahepeal juhtunu paneb mind edasistes sammudes kahtlema.

  Kui mäletate veel, siis minu paljulubav investeerimisidee oli USA üks suuremaid ravimifirmasid Pfizer. Mulle meeldis firma võime teenida kasumit, aktsia suhteliselt atraktiivne hinnatase ja võimalus portfelli senisest paremini hajutada. Lubasin Pfizeri vaatluse alla võtta ja olen seda ka teinud.
  Postitasin oma artikli ka Facebooki, kus mulle kirjutas Lauri, et talgi oli Pfizer pikalt silmapiiril, kuid jättis ostmata. “Soetasin samast sektorist megaodavalt GSK (GlaxoSmithKline - toim) aktsiad. Kuidas selline tehing teile tundub?” küsis Lauri.
  Ma ei taha hakata teiste tehinguid kommenteerima, aga võin öelda, mis mulle GSK puhul meeldib ja ei meeldi. Suurbritannia firmana teenib GSK enamiku tulust välismaalt ja naela odavnemine on neid tänavu selgelt aidanud, kuid ma kahtlen, et aasta pärast sellest enam erilist kasu oleks.
  GSK on ettevaatava kasumi-hinna suhte (P/E) alusel suhteliselt odav, 13,81, ning 4,91% dividenditootlus on veidike atraktiivsem USA konkurentide omast. Analüütikutele aktsia meeldib ja hinnasiht viitab 27% tõusupotentsiaalile.
  GSK aktsiaid saab osta nii Londoni kui ka New Yorgi börsilt, kuid minu jaoks on GSK aktsia veidi liiga volatiilne, eriti Londoni börsil. Tähelepanuväärne on NYSE-l noteeritud ADR aktsia suur kõikumine Londoni hinnast. Ma väldin langustrendis aktsiaid, mida GSK paraku on.
  Ravimitööstus valmistab peavalu.Foto: Äripäev
  Trump keeras olukorra pea peale
  Paar nädalat tagasi trehvasin Äripäeva peadirektori Igor Rõtoviga. Rääkisin talle enda huvist farmaatsiasektori vastu ja tema soovitas mul soetada USAst Merck & Co aktsiaid, sest firma teenib prisket kasumit. Ettevaatav P/E (16,03) on kõrgem kui Pfizeril ja GSK-l ning dividenditootlus 3,07% peal on samuti väiksem. Analüütikute keskmine soovitus Merckile on täpselt sama mis Pfizerile, kuid keskmine hinnasiht viitab vaid 9% tõusupotentsiaalile. Pfizeril on see 15,6%.
  Kõigi kolme nimetatud firma suurim turg on USA, kuid siin nüüd ongi mure, millest ma artikli alguses rääkisin - Donald Trump. Alguses paistis, et Trumpi valimine on farmaatsiasektorile hea, sest makse alandatakse ja regulatsioone lõdvendatakse, kuid ees võib oodata korralik šokk.
  Paari nädalaga on Trump oma säutsude ja väljaütlemistega suutnud minema pühkida kümneid miljardeid dollareid Boeingu, Lockheed Martini ja suurte farmaatsiafirmade turuväärtusest. 6. detsembril ilmunud ajakirja Time intervjuus ütles Trump, et toob ravimite hinnad alla. See ehmatas suurt hulka investoreid ja tulemusena on farmaatsia- ja biotehnoloogia sektor aina langenud.
  Detsembri alguses, enne kõnealust intervjuud, hoiatas ravimifirma Allergan tegevjuht Brent Saunders tekkiva olukorra eest. “Kardan, et farmaatsiatööstusel on väga eksitav turvatunne Trumpi administratsiooni ja vabariiklaste kongressi suhtes. Ravimihinnad on populistlik teema. Me petame ennast, kui arvame, et Trump pole populist ega reageeri järgmisele EpiPeni skandaalile mõne säutsuga,” ütles Saunders.
  Pärast esialgset hurraad on biotehnoloogia- ja farmaatsiasektor asunud langusse just suuresti teadmatuse ja hirmu tõttu. Arvan, et praegu pean aja maha võtma, jälgima olukorda ja pärast paari kuud Trumpi võimulolekut otsustama, kas investeerin ja millisesse ettevõttesse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.