Artikkel
  • Kuula

    Täna tegin enda elu parima investeeringu – tehke järele!

    Vene väed on võtnud sihikule Ukraina haiglad ja lasteaiad. Venelaste inimsusevastastest sõjakuritegudest laekub iga päevaga üha rohkem tõendeid.Foto: Oleksii Kovalov, SIPA/Scanpix

    Astusin täna enda 20 aasta pikkuse investeerimiseksperimendi jooksul pretsedenditu sammu ja esimest korda tegin investeeringu, millelt ma ei oota rahalist tootlust. Toetasin 1000 euroga Ukraina relvavägesid.

    Ometi pean seda juba ette enda elu parimaks investeeringuks. Ajal, mil Venemaa liider Vladimir Putin on võtnud Ukrainas sihtmärgiks lasteaiad ja haiglad ning Vene vägede sõjakuritegudel ei näi lõppu, on igasugune abi genotsiidi lõpetamiseks ühtviisi nii parim investeering kui kindlustus.
    Paljud investeerimiskogukonna liikmed on juba mitu päeva avaldanud toetust Ukrainale ja avalikult ning uhkusega jaganud kontoväljavõtteid heategudest. Kutsun üles tegema seda sama! Mitte ükski summa ei ole Ukraina toetuseks liiga väike. Tänasel päeval ei tea ma paremat investeeringut, kui annetada Ukrainale, kes oma inimeste elu hinnaga kaitseb Putini agressiooni tõrjudes ka meie vabadust.
    Slava Ukraini!
    Annetasin Ukraina sõjameestele ja põgenikele. Jah, turgude kohta öeldakse, et turud on küünilised. Igast kriisist ja igast sõjast on võimalik võita. Osta siis, kui veri tänaval, on üks enim kuuldud õpetussõnu investoritele.
    Nüüd on see sõda Euroopa südames, ohustamas meie kõigi julgeolekut ja vabadusi, mida oleme hakanud iseenesestmõistetavaks pidama. Seda tahab Venemaa Ukrainalt võtta ja vaevalt Putini impeeriumi isu sellega piirdub. Laupäeval seisime õlg õla kõrval Vabaduse väljakul Ukrainale skandeerides – Slava Ukraini! Hea meel on Eesti inimestest ja ettevõtetest. Olgu ka minu pisku abiks.
    Toetasin täna Ukraina vägesid võitluses Vene okupantide vastu. Kande tegin enda LHV kontolt – pank teatas hiljuti, et võimaldab Ukrainasse tasuta makseid. Foto: Kuvatõmmis
    Kiiret võidukat sõda pole Putin saanud. Tuhanded Vene sõdurid on Ukraina poole teateil juba hukkunud, enam kui 368 000 ukrainlast on ÜRO andmeil sõja jalust kodudest lahkunud ja teel teadmatusse. See number kasvab. Putini üleskutsele Ukraina armeele relvad oma valitsuse vastu suunata vastavad ukrainlased sõnadega, mis trükimusta ei kannata.

    Kuidas toetada Ukraina relvavägesid?

    Ukraina keskpank avas relvajõudude toetamiseks annetusfondi

    Täpsemat infot ülekande detailide kohta erinevates valuutades leiab SIIT!

    Lisaks sellele, on võimalik Ukrainat toetada mitmete kodanikualgatuste kaudu, näiteks leiab infot veebilehelt www.ukrainaheaks.ee ja https://redcross.ee/anneta/ukraina/

    Ka Euroopa lõhestatusele panust tehes on Putin eksinud – isegi Ungari peaminister Viktor Orban, kes on Putiniga sõbrasuhteid hoidnud ja pigem Euroopa Liitu materdanud, teatas, et ei ole vastu ühelegi ELi ühisele sammule Venemaa agressiooni peatamiseks. „Praegu on vaja kokku hoida. See on sõda,“ ütles Orban.
    Täieliku kannapöörde on oma poliitikas teinud Saksamaa valitsus, mis on heitnud kõrvale illusioonid Venemaa suhtes, külmutanud Nordstream 2 gaasijuhtme ning loobunud oma majandushuvide hinnaga vastuseisust Venemaa juurdepääsu piiramisele pankadevahelise sõnumiedastussüsteemile SWIFT, mille vahendusel toimuvad rahvusvahelised maksed.
    Kõrvale on heidetud ka aastakümneid püsinud põhimõte, et kriisikoldesse relvi ei tarnita. Koos Hollandi, Belgia, Prantsusmaa, Suurbritannia ja teiste riikidega tarnib Saksamaa Ukrainale relvi oma riigi kaitseks ega blokeeri enam ka Eestil Saksa päritolu relvastuse saatmist Ukrainasse. Saksamaa kantsler Olaf Scholz põhjendas: „Muu vastus Putini agressioonile ei olnud võimalik.“ Lisaks teatas Saksamaa, et tõstab kaitsekulud enam kui 2%-le SKPst ja on valmis selleks ka laenu võtma. „See on investeering vabadusse,“ pareeris rahandusminister Christian Lindner juba eos võimalikud nurinad eelarvedistsipliini aadressil.
    Sanktsioonidel on hind meile kõigile
    Ka Itaalia, millele on väga suure sõltuvuse tõttu Venemaa gaasist majanduslikult palju kaotada, on valmis kahju kandma ja seda hinda maksma. Nii sündis kokkulepe osa Venemaa pankade SWIFTist välja lülitamiseks. SWIFTile juurdepääsu tõkestamisega lõigatakse ära hulga kaupade import ja halvatakse eksport. Kurat on muidugi detailides. Sõltub, millised pangad on nimekirjas.
    Veelgi mõjusam oli otsus piirata Venemaa keskpanga võimalusi kasutada riigi valuutareserve ehk Putini 630 miljardi dollari suurust sõjakassat. See võtab rublalt toe. Nädalavahetusel tuli juba uudiseid, kuidas venemaalased kiirustasid kontodelt raha välja võtma, et vähemalt söögiraha oleks olemas. Venemaa keskpank omalt poolt astus samme avalikkuse rahustamiseks ning teatas pankadele täiendavatest tugimeetmetest.
    Sanktsioonidel on kõrge hind mitte üksi Venemaa jaoks. Kui Venemaa ekspordivõimalusi kärbitakse, ei ole vaja kuigi elavat kujutlusvõimet, mida see võib tähendada teravilja, mitmete oluliste metallide ja kütuste hindadele. See annab veelgi hoogu inflatsioonile, millega läänemaailm on juba praegu kimpus. Kiire hinnatõusu tempo õõnestab ostujõudu ja kindlustunnet ja ettevõtete kasumeid. Ja raskendab keskpankade ülesannet pandeemiakriisi järel rahapoliitikat normaliseerida.
    Oht on, et majandus võib kõige toimuva koosmõjus järsult jahtuda. Euroopa Keskpanga peaökonomisti hinnangul kahaneks euroala SKP Ukraina kriisi mõjul kõige mustema stsenaariumi korral kuni ühe protsendi võrra, aga see on esialgne kiirhinnang. Euroopa Keskpanga järgmisel kohtumisel märtsis on lubatud konkreetsemat teavet. See saab olema turgudele kindlasti üks olulisemaid küsimusi, mida nii USA Föderaalreserv kui ka Euroopa Keskpank nüüd uues olukorras ette võtavad.
    Ebakindlus turgudel jätkub
    Turud on seni olnud väga optimistlikud – suure kukkumise järel sõja vallandudes olid börsid reedel jälle tõusul. Tunti kergendust, et lääneriikide sanktsioonid osutusid kardetust leebemaks ja oli lootust rahukõnelusteks. Brenti nafta hind, mis neljapäeval rallis juba enam kui 105 dollarile barrelist, langes 100 dollari piiri alla tagasi. Kuid sõjamasinat, kui see juba rammib, on raske peatada. Venemaa pole muutnud ei oma sõgedaid nõudmisi ega retoorikat Ukraina „natsidest“ ja „provokatsioonidest“. Vene väed tungisid edasi, Ukraina nafta- ja gaasirajatised põlesid. Ukraina president kutsus välisriikide vabatahtlikke püssi alla, et koos ukrainlastega kaitsta Euroopat ja selle väärtusi. Samal ajal on Ukraina on jätkuvalt valmis rahukõnelusteks, kuid mitte Venemaa välja pakutud Valgevenes, mis on kaasosaline Ukraina ründamises.
    Järjest karmistuvad sanktsioonid Venemaa agressiooni peatamiseks ja nende mõjud on turgudele paras suutäis seedida. Ja Venemaa võimalikest vastusanktsioonidest ei tea me veel õieti midagi. See kõik lisab palju ebakindlust.
    Üks on aga kindel, et praegu on igasugune abi Ukrainale oodatud ja vajalik. EL jätkab täiendavate sanktsioonide ettevalmistust, Suurbritannia pani valmis oligarhide nimekirja, kes järjest sanktsioonide alla lähevad, ja kutsus G7 riike kokku leppima, kuidas sõltuvust Venemaa energiakandjatest vähendatakse. Google ja Facebook piirasid Vene riigimeedia võimalusi oma platvormidel reklaamitulu teenida. Paavst käis protokollireegleid rikkudes Venemaa saatkonnas rahu eest kostmas. Suur toetus on Ukrainale tulnud spordiringkondadest. Kanadas Ontario provintsis korjati müügilt ära Vene alkohol. Isegi Elon Musk pani õla alla, teatades, et teeb Ukrainas kättesaadavaks Starlinki internetiteenused, kuna Ukraina internetiühendus on Venemaa invasioonis häiritud. Häkkerid võtsid maha Kremli veebilehe. See loetelu täieneb pidevalt.
    Igaüks saab panustada, nagu suudab ja oskab. Ühiselt täna agressorile vastu seistes saame kunagi ehk jälle rahudividende nautida.
    Tänasel päeval ei ole paremat investeeringut kui annetada Ukrainale, kes oma inimeste elu hinnaga kaitseb Putini agressiooni tõrjudes ka meie vabadust.Foto: Anti Veermaa
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.