Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaotame tankistid ettevõtluskultuuri igapäevast

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Notarite Koda tegi viis ettepanekut, kuidas saaks tankistide probleemi lahendada. Valdav osa ideid hinnati asjalikeks ning ka Äripäeva meelest peaks riigikogu võtma üheks prioriteediks ettevõtluskultuuri pahupoole remontimise.

  Äripäev nõustub, et firma üleandmine ei tohiks vabastada vastutusest. Notarid soovivad, et reeglistik ütleks selgelt, et firma kirjutamine kolmandale isikule ei vähenda ega vabasta vastutusest, sest siis ei oleks sellisel tehingul juba olemuslikult mingit mõtet. Nagu tõstab tänases kaaneloos vandeadvokaat ja pankrotihaldur Terje Eipre ilmekalt esile, et praegu tunnevad tankistide kasutajad end karistamatuna. Sellisest tundest tuleb vabaneda. Ettevõtluses ei tohiks valitseda olukord, kus nii kergekäeliselt saab oma vead pühkida kellegi teise kraesse. Oma tegude eest tuleks ise vastutada.
  Õige süüdlane
  Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koda on sama meelt, et tuleks sätestada regulatsioonid, mis paneks vastutama äriühingu juhatuse liikme ja tegeliku juhi. Kes on pahatahtlikult ja korduvalt ettevõtet hooletult juhtinud, võiks ka ärikeelu saada. Notarid usuvad, et lihtsama ärikeelu rakendamisega saaks tõhusamalt eemaldada pahatahtlikud ettevõtjate võlgade ja maksuvõla kasvatajad.
  Justiitsministeeriumi asekantsler Kai Härmand tunnistab ettevõtluskeskkonna aususe, läbipaistvuse ja võimalikult väikese kuritarvituste olulisust, kuid ministeerium konkreetselt variisikutele ei keskendu. Parimal juhul on analüüsi oodata järgmisel aastal. Jääb mulje, et selle probleemi lahendamine ei ole kõige tähtsam. See tähendab, et kuniks keegi teine seda teemat ei soovi lahendada, saavad pahatahtlikud võlatekitajad sama rada jätkata veel aasta, enne kui ministeerium analüüsiga üldse alustab. Kui mõni ettevõte hakkab taas pankroti suunas minema, siis saab selle veel rahus tankistile pähe määrida ja uuele katsele minna. Tõsisemate tagajärgedeta.
  Korduvad tankistid
  Tegelikult peaks ministeerium tõsisemalt huvituma, miks saavad inimesed, kelle nimel on kümneid, kui mitte sadu, maksuvõlgadega ettevõtteid, nii kergelt oma olukorda hullemaks ajada. Nagu on selgunud mitmest Äripäeva artiklist, siis libalikvideerijateks on korduvad isikud, kes vilumuse tõttu saavad suure tõenäosusega sama rada jätkata. Ministeerium võiks süveneda, kuidas saaks sellist olukorda lahendada.
  Ühe lahendusena näevad notarid maksuvõlaga ettevõtte täisosaluse müümise ja ostmise keelamist, kuid lubatud võiks olla uue investori kaasamine. Sellisel juhul jääks võlgades firma hädade tekitajale, kes oleks sunnitud lahendust leidma, mitte probleemi kõrvale heitma.Seaduste muutmise vastu saab öelda, et ettevõtte ostmise ja müümise piiramine tähendab väiksemat otsustusvabadust. Enam ei saa omanik käituda temale kuuluva varaga vastavalt enda äranägemise järgi.
  Kahjuks näitab senine kogemus, et sellist otsustusvabadust pigem kuritarvitatakse ning ettevõtjasõbralikkusest triivitakse kaugemale. Kõigile osapooltele on kasulikum otsida raskes olukorras väljapääsu mitte ainult seaduslike, vaid ka eetiliste vahenditega. Isegi kui võlgades firma peaks ausalt käitudes lõpuks ikkagi pankrotti minema, oleks see suures plaanis õiglasem lahendus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.