Hoia Brexiti ajal käed tagumiku all

29. juuni 2016, 07:15
Pikaajalised investorid ja ettevõtluses karastunud asjatundjad teavad, et tark ei torma.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160629/OPINION01/160629781/AR/0/Juhtkiri.jpg

Praegu tuleks turgudel tekkinud emotsioonide vahel orienteerudes hoiduda rutakatest otsustest ja pigem valida „hoia“ positsioon, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Kuna Suurbritannia referendumi tulemus üllatas paljusid, siis tõenäoliselt jätkub segaduste ja tunnete najal tehtud otsuseid veel mõnda aega. Selline aeg sobib pigem spekulantidele kui pikaajalistele investoritele.

Kui rahvaküsitluse tulemus näitas Euroopa Liidust lahkuda soovijate ülekaalu, märkis Brexiti-meelsete jaoks oodatud vastus palju rõõmu. Et nüüd vabaneb Suurbritannia Brüsseli kiusavast haardest ja saab hakata tegutsema vastavalt oma äranägemisele. Riigil oleks justkui lihtsam üksi edasi minna, kui pea pidevalt teistega kokkuleppele jõudma.

Nukker vastulöök

Rahaturud näitasid aga esimesena, et Ühendkuningriik pole eraldatud saar, keda välismaailm ei puuduta. Ainuüksi referendumi tulemus, mis sisuliselt ei tähenda veel Suurbritannia väljumist Euroopa Liidust, jättis muule maailmale nii võimsa mulje, et sundis tegutsema. Aktsiahind kukkus mitmel Suurbritannia ettevõttel, kelle tegevus seotud välismaailmaga. Ilmekas näide oli odavlennufirma Easyjet, kelle aktsiahind langes loetud päevadega pea viiendiku võrra. Naelsterling kaotas dollari vastu väärtust pea kümnendiku ja märkis viimase 30 aasta suurimast langust. Esimese hooga võis nii mitmelegi tunduda, et nüüd algab krahh.

Pikaajalised investorid ja ettevõtluses karastunud asjatundjad teavad, et tark ei torma. Igale tõusule ja langusele on kindel põhjus ning tuleb mõista, mis sunnib turgu tegutsema. Vahel piisab pelgalt hirmust, et müüa, ja julgusest, et osta. Kas nii on ka mõistlik tegutseda, jäetakse tagaplaanile, sest ostu- või müügitungi võib vabalt tekitada nn karja järgi otsustamine. Et kui targemad on nõnda teinud, miks peaks siis mina teisiti käituma. Pigem tuleks igale otsusele läheneda ikkagi mõistuspäraselt ja enda huvidest lähtuvalt. Nn targemad võivad osutuda spekulantideks, kelle igapäevane töö ongi lõivu lõigata ootamatute olukordade põhjustatud volatiilsusest.

Ohtlik paigalseis

Agaramad võivad vastu vaielda, et “hoia” positsioon tähendab teisitimõelduna seisakut. Kui mõnda aega ei hakka keegi enam raha liigutama, siis majanduse vereringe aeglustub või jääb mõnes piirkonnas sootuks seisma. Keegi ei taha paigalseisu, sest senises keskkonnas, kus isegi püütakse suure vaevaga majandust turgutada, tähendaks nn kõrvaltvaatajaks sattumine veelgi halvemat lahendust.

Praeguse positsiooni hoidmine ei tähenda siiski paigalseisu, vaid läbimõeldud otsust, mis peaks vältima asjatut raha liigutamist. “Hoia” positsioon võib hoopiski viidata püsivale kursile, mis väldib raha põletamist. Brexiti negatiivset mõju turgudele näeb nii mõnigi asjatundja pigem ajutisena. Kui investor seab sihiks pikaajalise kasvu ja hoiab põhjalikult silma peal põhjustel, mis aitaksid tema eesmärkidel kasvada, siis on ka suurem tõenäosus neid saavutada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. June 2016, 15:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing