• Jaga lugu:

  Tere, palun selgemaid vastuseid

  Foto: Anti Veermaa

  Tere piimatööstus vajab selgemat lahendust, sest vaatamata Maagi ostuhuvile on endiselt üleval rohkem küsimusi kui vastuseid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Reedel teatas Eesti omanikele kuuluv toidutööstus Maag, et tahab osta Tere piimatööstuse. Kuigi allkirju veel paberil ei ole, leiab Maag Grupi üks omanikest Roland Lepp, et võlausaldajatest pankadega ollakse kokkuleppe leidmisel jõutud kaugele. Panku esindav Jaanus Mody suhtub olukorda aga märksa kahtlevamalt. Äripäeva toimetuse meelest vajab Tere selget lahendust, sest vaatamata Maagi ostuhuvile on endiselt üleval rohkem küsimusi, kui on vastuseid.
  Äripäev on tänavu juba kirjutanud, et Oliver Kruuda peaks Terele ütlema nägemist, kuna Kruuda isik tuleb ettevõttele pigem kahjuks kui kasuks. Lisaks majanduslikele raskustele peab Tere võitlema ka selle nimel, et maine ei saaks ületamatuid kahjustusi.
  Eestlaste ostuhuvi rõõmustab
  Tere piimatööstus pakub võimalikele ostjatele huvi ja selle üle on vaid hea meel. Veelgi rohkem teeb rõõmu, et Tere omandamise eest on valmis võitlema ka Eesti ettevõtjad. See näitab, et Tere on ettevõttena piisavalt hea mainega ka kodustes tingimustes, kus siinsed konkurendid võiksid välismaistest konkurentidest olla veidi paremini kursis, mis Teres toimub ja kas see on rabelemist väärt.
  Nagu sai lugeda Roland Lepa vastustest, on Maag kui üks võimalik ostja optimistlik. Lepp leiab, et suudab saneerimiskavaga võrreldes kiiremini võlausaldajatele raha maksta, ja oleks valmis ühe aastaga kõik võlad tasuma. Selline samm võiks võlausaldajaid ainult rõõmustada ning läbirääkimisi kiirendada.
  Võlausaldajad aga suhtuvad Lepa juttu ettevaatusega. Jah, tehing oleks tore ning ilmselgelt tahaksid kõik oma raha kiiremini tagasi saada, aga praegu ollakse ikkagi äraootaval seisukohal. Kuniks midagi ei ole toimunud ja asi on ainult jutu tasemel, pole midagi hõisata. Veelgi enam, suuremate võlausaldajate Nordea ja DNB panga esindaja vandeadvokaat Jaanus Mody ei taha Lepa lubadust uskuda. Mody skepsis ilmestab, kui keeruline on olnud võlausaldajatel. Kruuda kehv maine ja Tere võlad takistavad usalduse loomist. Pigem tundub, et Maag on tekitanud rohkem segadust kui vaja, sest endiselt räägitakse asjadest, mida saaks ja võiks teha, aga sisuliselt pole midagi muutunud. Või kui ka on, siis keegi ei räägi sellest.
  Tere juht Aivar Rehe tunnistab, et tema ei ole veel kuulnud, et tehing oleks lõpuni viidud. Küll aga on ta väidetavalt saavutanud töörahu kollektiivis ja ka partneritega. Kui nii, siis see võiks vähemalt Tere müüki kindlustada ning protsessi kiirendada. See omakorda suurendaks võlausaldajate kindlustunnet ning võiks Terele anda lõpuks märksa suurema meelerahu.
  Mis saab edasi?
  Tere ümber toimunut kauem jälginud huvilised mäletavad, et juba kevadel teatas Maag soovist osta Tere piimatööstus, mistõttu nüüdne uudis võiks olla justkui loogiline jätk. Huvi on Maagil endiselt, ent jätkust kui sellisest ei saa rääkida. Olgu põhjus konfidentsiaalsusnõue või mõni muu detail, jääb endiselt segaseks, kas Tere leiab uue omaniku ja millist rolli hakkab edaspidi mängima Oliver Kruuda.
  Kõik võlausaldajad tahavad saada aga rohkem kindlust, et nad saavad oma raha ikka tagasi, mitte ei pea kuulama vaid lubadusi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.