Rivo Sarapik • 24. aprill 2019 kell 13:13

Rahapuudus aitab Eesti väiketootjal maailma vallutada

Ampler Bikes toodab elektrijalgrattaid, millest lõviosa müüb Eestist väljaspoole.  Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Alustavas ettevõttes tuleb vigu teha ja palju, rääkis Äripäeva raadio saates "Ideest kasumini" mõne aastaga nullist mitme miljoni eurose käibeni kasvanud Eesti elektrirataste tootja Ampler Bikes juht Ardo Kaurit.

"Tänu sellele, et meil polnud palju raha, jäid kallid vead tegemata," lisas ta saates. "Lennukaid ideid on meil olnud rohkem kui liiga palju. Kui oleksime kõike tegema hakanud, oleksime laiali valgunud ja palju raha põlema pannud."

Mõned vead siiski lipsasid sisse. Näiteks ostis ettevõte kastide kaupa võimsaid tulesid, mis kasutusse ei läinudki ja seni riiulil seisavad. "Panime nende alla magama praktiliselt kogu oma raha. Oleks meil rohkem raha olnud, võib-olla oleksime veel selliseid ja veel rumalamaid otsuseid teinud," leidis Kaurit. Säästlikkus on juhatanud tema sõnul ettevõttes palju, ka tootearenduses.

Ampler Bikes sündis viis aastat tagasi ja ettevõte toodab jalgrattaid, mida hakkas tavatute lahendustega turundama. Enamik klientidest asub välismaal.

Nendest võtetest ja sellest, mida kahjulikku on rahapuudus ettevõtte kasvus toonud, kuidas müüa internetis usaldusepõhiselt ehk mitu tuhat eurot maksvat toodet 100% ettemaksu ja mitmekuulise tarneajaga ning paljudest teistest ettevõtlusest saadud õppetundidest saab kuulata saatest "Ideest kasumini" Äripäeva raadio kodulehelt.

Hetkel kuum