Artikkel

  Äripäeva arvamusliider: kohaliku kapitalita oleksime tõesti hädas

  Valeria Kiisk arvab, et see ongi loogiline, kuidas kohalik kapital ise Eesti turul suuremat rolli mängib.Foto: Raul Mee

  Eestlased ostavad väliskapitalilt järjepanu ettevõtteid välja, aga mis on selle taga? Lisaks: kas Jüri Mõisal oli õigus ja mil määral kõlab maailmas Ida-Euroopa hääl?

  Pensionifondid müüvad Tallinna börsi ettevõtteid, Ülemiste ja Viru keskus läheb väliskapitalilt kohalike kätte, tööstusettevõtete juhid ostavad ärid välisomanikelt tagasi ja toidutööstuski on taas eestlaste käes. Tore küll, 1990. aastatel “läks kõik rootslaste-soomlaste kätte”, aga miks nad nüüd siis lahkuvad?
  “Olukord oleks väga raske, kui oleksid välisinvestorid, kes soovivad lahkuda, ja poleks kohalikku kapitali – siis oleksime hädas,” ütleb Redgate Capitali partner Valeria Kiisk. Kuid ta ei kuuluta kaugeltki lõpu saabumist – vastupidi, tema sõnul on hea, et eestlastel on lõpuks endal raha omanik olla.
  Kiisk rõhutab, et paanikat ju pole, sest välisinvestor ei lahku kaugeltki ükskõik mis hinnaga. Pigem on ajaloolistel omanikel – soomlastel, rootslastel, sakslastel – koduturul seis piisvalt kehv, et piiride taha rahapaigutamine pole prioriteet.
  Just sellest sel nädalal räägimegi: kas Euroopas valitseb sõjahirm ja “idatiib” jääb tõmbetuulte kätte või vastupidi, Eesti majandus on astumas järgmisse arenguetappi, kus prioriteet on innovatsioon. Ning eriti hea, kui seda veab siis ka veel kohalik kapital.
  Saate teises pooles selgitab regionaalminister Madis Kallas, kuidas tema töötab selle nimel, et maal elu õitseks. Kallase sõnul näitab juulikuu, kus “kõik elavad seal, kus päriselt tahavad”, et eestlane on ikka maarahvas ja tahab palja jalaga rohelise muru peal lipata. Ja sestap tuleb aktiivse regionaalpoliitikaga sellele kaasa aidata.
  Delfi Meedia uurivat ajakirjandust vedav Holger Roonemaa selgitab aga, kuidas valmis rahvusvahelist tähelepanu pälvinud artiklite seeria “Kremli lekked” ning mil määral kõlab 2024. aastal ka suures maailmas Ida-Euroopa hääl.
  “Äripäeva arvamusliidri” tegid valmis Karl-Eduard Salumäe, Neeme Korv ja saatejuht Indrek Lepik.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Tarbimise jalajälge vähendavad ettevõtted, tarbijad ise aga suurendavad
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.