Kalkulaator: arvuta ise, palju pensionifondi tasud sulle päriselt maksma lähevad

Illustreeriv pilt, interaktiivne veebikalkulaator töötab allpool  Foto: Äripäev
Äripäeva eriprojektide toimetus • 29. jaanuar 2019 kell 10:37

Allolev interaktiivne pensionikalkulaator arvutab sinu eest, kuidas kohustusliku kogumispensionifondi ehk II samba fondi vaid veidi kõrgem valitsemistasu vähendab aastate jooksul sinu tuleviku pensioniraha mitmekümne tuhande euro ulatuses.

Rootsi pensioniameti hoiatab oma aastaaruandes, et 1% kõrgem fondi tasumäär võib vähendada tüüpilise pensionikoguja vara kogumisaja jooksul ligi kolmandiku võrra.

Sa saad oma pensionifondi tasude täpse suuruse vaadata pensionikeskuse jooksvate tasude võrdlusest ning lisada see siis kalkulaatoris lahtrisse "Fondi jooksvad kulud". Sisesta pensionikalkulaatorisse ka oma vanus ja brutopalk ja saad teada, kuidas tasud sinu oodatavat pensionivara võivad väheneda.

Madalam teenustasu omakorda jätab selle raha sulle. Maailma juhtivad analüütikud toonitavad, et pensionifondi kulud on ainus tõsiseltvõetav näitaja, millel on pikaaajaline seos fondi tulemustega. Mida madalamad kulud, seda paremad eeldused vara kasvuks. Ja vastupidi: mida kõrgemad kulud, seda kehvem oodatav tulemus. Pankade fondivalitsejad sulle sellest rääkida ei armasta, sest nende tööandjate tulemusi mõjutab valitsemistasu ka. Aga vastupidises suunas: kõrgem tasu, rohkem kasumit.

Arvutused on tehtud eeldusel, et sinu palk kasvas minevikus ja kasvab edaspidi 3% aastas ja et sa alustasid II samba kogumist 23 aastaselt või kohe kui II sammas loodi, kui oled vanem. Oodatav summa sõltub tegelikult kujunevast tootluse määrast ja keegi ei saa sulle tagada, et fondide tootlus on 5% aastas**.

Enne kui otsustad, millisesse pensionifondi oma II samba osakud ja tulevased sissemaksed suunata, tutvu kindlasti pensionifondide olulise infoga pensionikeskuse lehel. Kui sul on küsimusi, konsulteeri erapooletute asjatundjatega Pensionikeskuse infotelefonil 640 8886 või Finantsinspektsiooni rahatarkuse lehel.

* Kaks kõige madalama tasuga aktsiatesse investeerivat pensionifondi on täna SEB Energiline Pensionifond Indeks ja Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond.

**Indeksifondis käib sinu vara kasv käsikäes maailmaturgude keskmisega. Seni on see olnud märkimisväärselt parem Eesti pankade pensionifondide pikaajalisest tootlusest, aga minevik pole tuleviku garantiiks.

Kalkulaatori valmimist toetas Tulundusühistu Tuleva.

Hetkel kuum