IdealHomes ehitab 21. sajandi betoonist modernseid maju

IdealHomes.ee poolt rajatavad majad valmivad ristkihtpuit ehk CLT paneelidest, mida igati õigustatult ka 21. sajandi betooniks nimetatakse.

Erinevalt liimpuitkilbist, kus puidukiud jooksevad ühtpidi, koosneb CLT paneel mitmest omavahel risti paigutatud kilbist, luues sel moel tugeva ja ääretult vastupidava paneeli. Materjal, mis Eesti kliimasse ideaalne, on ühtviisi tugev, vastupidav, tervislik ja ääretult tulekindel.

Puit säilitab füüsikalised omadused ja tugevuse

„Kõige suurem hirm seoses puitehitistega on inimestel tavaliselt tuli. Paljude materjalide omadused hakkavad kõrgetel temperatuuridel muutuma – teras muutub pehmeks ja betoon nõrgeneb, samal ajal kui puit säilitab oma füüsikalised omadused ja tugevuse,“ räägib IdealHomes juht Kaspar Karu ja ütleb, et põlengu käigus tekib CLT paneelile peale kaitsev söekiht, mis ei lase tulel enam edasi levida ning kaitseb hoonet kokkuvarisemise eest.

Üks kuupmeeter CLT plaati kaalub pea seitse korda vähem kui samas koguses betooni, kuid omab sealjuures jõududele sama tugevat vastupanu. Karu sõnul on sellest võimalik valmistada ka muid objekte - aiamajasid, saunamajasid, garaaže ja erinevaid eramuid. "Meie poole võib pöörduda ka muude ehitusalaste soovidega. Saame kindlasti appi tulla," ütleb ta.

Elementmaja Athena, mille pind ilma terrassita on 146,6 m². Elementmajade laed on vähemalt 3-4meetri kõrgused.  

Olemas nii elementmajad kui valmidus ehitada kliendi unistustekodu

IdealHomes ise pakub hetkel kahte elementmaja, valmimas on kolmas. CLT paneelist valmistatud elementmaja Athena on suure klaasfassaadiga, kõrgete lagedega ning modernse lahendusega neljatoaline maja, mis pannakse püsti 2-3 päevaga ning kus võtmed kätte valmidus saavutatakse kõigest 3-4 kuuga.

Elementmaja Artemis on pisut väiksem, kuid samamoodi kõrgete lagede ning suure klaasfassaadiga hubane eramu. Karu sõnul on mõlemates majades tagatud korralik ventilatsioon, soe ja tervislik sisekliima. „Kliendi ülesandeks jääb valida hoone värv ning siis juba mõne kuu möödudes sisse kolida ning mööblit sättima asuda,“ ütleb IdealHomes.ee juht.

Elementmaja Artemis. Valmisolevate elementmajade lagede kõrgus on minimaalselt 3-4meetrit.  

Fantaasia lennaku! CLT paneelide puhul arhitektuurilised piirangud puuduvad

Kui olemasolevate elementmajade hulgast seda õiget ei leidu, saab IdealHomes tellija nägemused kaardistada ning arhitekti abil hakkab kerkima just selline hoone, mida hing ihkab. „Selleks tuleks meiega ühendust võtta ja meile oma mõtetest julgelt rääkida, et siis juba jõuda koostöös meie inseneride ning arhitektidega unikaalse lahenduseni, mis on kooslus kliendi visioonist ja meie teadmistest ning kogemustest,“ sõnab Kaspar Karu.

Ka olemasolevate elementmajade puhul saab muuta siseseinade lahendusi kliendile sobivamaks ja võimalik on muuta ka maja suurust. IdealHomes aitab ka ehitusloa ja kasutusloa hankimisega. Et ristkihtpuit paneelidel arhitektuurilised piirangud puuduvad, saab soovitud tulemuse kätte hõlpsamalt ning soodsamalt, kui teistest materjalide puhul.

Hetkel planeerib IdealHomes 140ruutmeetrise maja ehitamist, mis saab olema ühtlasi ka näidismajaks. „Kui see valmis saab, teeme ka avatud uste päeva, kus kõikidel huvilistel võimalik kõikide nüanssidega lähemalt tutvuda. Sellest teavitame kõiki oma kodulehel www.idealhomes.ee,“ ütleb Kaspar Karu.

Tugev ja vastupidav. CLT paneel talub väga suuri koormusi, olles ise kerge ja võttes vähem ruumi.

Lühike ehitusperiood. Puitu on lihtne töödelda ning tänu sellele muutub ehitusprotsess palju kiiremaks võrreldes raudbetooni ja muude materjalidega ehitamisel.

Tervislik ja hubane sisekliima. Puit on väga soe ja hingav ehitusmaterjal ning seetõttu on seda kasutades võimalik saavutada mõnus sisekliima, mis muudab kodu soojaks ja hubaseks.

Kõrge tulepüsivus. CLT paneelil on kõrge loomulik tulepüsivus. Mis tähendab, et ka põlengu korral suudab CLT säilitada oma kandevõime, erinevalt terasest ja betoonist mille struktuur suuremate temperatuuride juures muutub.

Hetkel kuum