16. jaanuar 1996 kell 22:00

Rublamüügi afääri hakkab kaitsepolitsei kõrval uurima parlamendi erikomisjon

Komisjoni ülesanne on anda rublamüügile poliitiline hinnang ja kaitsta algatatud kriminaalasja uurimise sõltumatust, ütles põhiseaduskomisjoni liige Ando Leps. «Poliitiline surve on olemas, kuna ajakirjanduses on poliitiliste jõudude poolt üles võetud teema, et rublamüük ei olnud Eesti riigile kahjulik,» väitis Leps, täpsustades, et poliitiliste jõudude all võib mõista Isamaaliitu ja reformierakonda.

«Valvsaks teeb ka siseminister Märt Raski avaldus, et komisjoni pole vaja, kuigi valitsus otsustas 2. jaanuaril komisjoni loomise kasuks,» märkis Leps.

Keskerakond toetab komisjoni moodustamise eelnõu, ütles erakonna esimees Andra Veidemann. «Parlament moodustas erikomisjoni turvafirma SIA tegevuse uurimiseks, ka rublamüügiga on väidetavalt seotud kõrged isikud valitsuse tasemel,» põhjendas ta.

Koonderakond on komisjoni loomise poolt, teatas fraktsiooni esimees Mart Siimann.

Mart Laari sõnul toetab ka Isamaaliit komisjoni loomist. «Ilmselt teeme ettepaneku laiendada komisjoni volitusi, et kogu rublamüügiga seonduv probleemistik selgeks saaks,» lisas ekspeaminister.

Reformierakond ei võta komisjoni moodustamise suhtes tõrjuvat hoiakut, teatas fraktsiooni aseesimees Ignar Fjuk. Tema sõnul ei tohiks riigikogu aga minna seda teed, et kõigi kohtulugudega kaasneb erikomisjoni moodustamine. «Kui SIA puhul oli kahtlus, et siseminister võib mõjutada uurimist, siis täna meil sellist kahtlust ei ole,» selgitas Fjuk.

Mõõdukad ei usu, et komisjoni töö saab viljakas olla, ent keelduda pole ka põhjust, ütles fraktsiooni esimees Andres Tarand. «Lugu on aga minu ajal valitsuses lõpuni käsitletud,» väitis ekspeaminister.

Hetkel kuum