7. veebruar 1996 kell 22:00

Erastamistehingutest võib laekuda 55 miljardit dollarit

Raport tugineb erinevate maade valitsuste poolt avalikult teatavaks tehtud või mõista antud kavadele.

Kui 1996. aastal erastataks ettevõtteid kokku 55 miljardi dollari eest, oleks tegemist uue rekordiga. Ei maksa aga unustada, et ka 1995. aasta alguses olid ambitsioonid suured. Tegelikult erastati vaid 24 miljardi dollari eest.

Kõige rohkem ettevõtteid peaks müüki panema Itaalia -- kokku 16 miljardi dollari eest. Talle järgnevad Saksamaa (13 miljardit) ja Prantsusmaa (10 miljardit).

Suurbritannial, kes «avastas» erastamise kaheksakümnendatel aastatel, ei ole enam eriti midagi järel. Eelduste kohaselt jõuab valitsus veel enne valimisi müüki panna nii raudteid haldava ettevõtte Railtrack kui tuumaenergiat tootva British Energy.

Prantsusmaal on raporti alusel oodata ühe või paari riikliku kindlustusfirma erastamist.

Ligi 30% 1996. aastal erastatavatest ettevõtetest peaksid moodustama telekommunikatsioonifirmad. Suurim neist on Saksa Telekom, millest võiks laekuda 8--12 miljardit dollarit. Itaalia firma Stet erastamine on sealsete valitsusprobleemide tõttu mõnevõrra küsitav, kuid võiks müügi korral anda ligikaudu 6 miljardit dollarit.

Saksa Telekom peaks börsil noteeritama sügisel. Samas ei suuda Saksa poliitikud jätta sekkumata firma uutesse tariifidesse, millest otseselt sõltub ettevõtte börsiedu. Võttes tuld suurtele klientidele pakutavatest soodustustest, nõuavad poliitikud samasuguseid hinnaalandusi ka eraisikutele.

See aga on halb märk, et poliitikutel on aasta tagasi aktsiaseltsiks muudetud Telekomi juhtimises endiselt suur mõju.

Lisaks kahjustas Telekomi mainet hiljutine viga arvutiprogrammis, mille tagajärjel tuli sakslastel pärast aastavahetust peetud kõnede eest rohkem maksta.

Sakslaste pahameel oli suur ning firmal tuli käivitada terve kampaania, et klientide ees vabandada. Pahameel ei ole lahtunud ning poliitikute püüd Telekomi ründamisest plusspunkte teenida rikub firma mainet veelgi.

Selline negatiivne tähelepanu võib erastamisplaanid nurjata, kuna ühe osa aktsiatest peaksid ostma Saksa reakodanikud. Nii kätkeb rekordi prognoos eneses ka ebaõnnestumise võimalust. DI

Hetkel kuum