21. märts 1996 kell 22:00

Ameerika arendab vabakaubandust

Cartagena kohtumine jätkab 1994. a Miamis peetud tippkohtumist, kus enamik 34 osalenud riigist soostus põhimõtteliselt looma aastaks 2005 maailma suurima vabakaubanduspiirkonna, mis laiuks Yukonist Tierra del Fuegoni ning hõlmaks 750 miljonit inimest.

Eelmise aasta suvel jätkasid samade riikide välisministrid Colorados Denveris sellealaste seisukohtade kooskõlastamist.

Kolumbia asekaubandusminister Alfonso Llorente ütles kohtumise eel, et kahe- ja mitmepoolsete kaubanduslepete hädavajalikkuse osas valitseb konsensus.

USA kaubandusminister Mickey Kantor, kes väitis, et vahetult enne kohtumist USAs vastu võetud Kuuba-vastane seadus ning Kolumbia tembeldamine narkoäri paradiisiks on leidnud Ladina-Ameerika riikide seas rohkem mõistmist kui hukkamõistu.

Seoses Cartagena kohtumisega tõi Kantor välja USA põhiseisukohad. Tema arvates tuleks luua eraldi töörühm USA administratsiooni seisukohalt olulise tähtsusega probleemide väljatoomiseks, välja töötada FTAA riikide kokkulepe oma majanduse enama avamise kohta enne tegelike FTAA-läbirääkimiste algamist, teha selgeks FTAA eesmärgid ja tähtajad ning tihendada koostööd erasektoriga.

Mickey Kantor väitis, et kogu selle piirkonna riikidest on USA parim näide vabakaubandusest tõusvast tulust -- 1992. a peale on tema eksport sellesse piirkonda suurenenud 44 protsenti.

«Kuid vabakaubandust ei saa korraldada ühe riigi visiooni põhjal, vaid selleks on vaja riikide konsensust,» hoiatas Kantor Reutersile antud intervjuus. REUTER-ÄP-DPA-ETA

Hetkel kuum