24. märts 1996 kell 22:00

Briketikriisi lõpetas import Valgevenest

Tiko väitel pole praegu briketi tellimisel enam järjekorda. «Kui täna tellida, saab homme briketi kätte,» teatas ta.

Esimeses Valgevenest saabunud partiis on kakssada tonni briketti, lausus Tiko. Paralleelselt müüb Tallinna kütteturustus ka ASi Tootsi briketti, mida lepingu järgi tarnitakse 150 tonni kuus, lisas ta.

«Valgevenest toodud brikett põleb hästi ja ei jää kütteväärtuse poolest alla Tootsi toodangu kvaliteedile,» kommenteeris Tiko. Valgevene brikett on aga oluliselt kallim Tootsi omast, lisas ta. Kui kohalik brikett maksab 620--630 krooni tonn, siis Valgevenest sissetoodu 780 krooni tonn.

Tallinna kütteturustuse direktori sõnul on praegu veel vara öelda, kui palju ettevõte Valgevene briketti tellima hakkab. «Kuu jooksul selgitame välja tellijate reaktsiooni,» lisas ta.

Tiko sõnul ei ole Valgevenest briketi vedamine ainus impordivõimalus. Võimalust briketti Venemaalt sisse tuua ta ei soovinud aga kommenteerida. «Asi on veel liiga toores,» põhjendas Tiko.

Tallinnas tegeleb briketi müügiga ka AS A & K, kelle järjekorrad on endiselt pikad. Firma tellimusi vastuvõtva isiku sõnul on praegu esitatud tellimuste täitmise tähtaeg aprilli keskpaik. A & K müüb ainult Tootsi briketti.

Päevane müügikogus on 20--30 tonni, ütles tellimuste vastuvõtja. Tema sõnul on tellimuste arv mõnevõrra vähenenud pärast seda, kui Tallinna kütteturustus alustas Valgevene briketi müüki. «Osa tellijaid eelistab aga Tootsi briketti,» lisas ta.

Hetkel kuum