3. aprill 1996 kell 22:00

Briti konservatiivid korraldavad referendumi

Peaminister John Major loodab, et langetatud otsus aitab kõrvaldada sügavad parteisisesed erimeelsused Euroopa küsimuses ning võimaldab parteil asuda valmistuma 1997. a valimisteks.

Ühisvaluuta on Briti alamkojas kõige enam vaidlusi põhjustanud teema. Nii konservatiividest kui leiboristidest euroskeptikud kardavad, et ühisrahaga liitumine jätab Briti valitsuse ilma olulisest hoovast majanduse juhtimisel. Kõik vähegi tähtsamad otsused langetaksid Euroopa keskpank ning Euroopa rahandusministrid ühiselt. Euroopa Liit kavatseb ühisrahale üle minna 1999. aastal. Paljud konservatiivid peavad seda ohtlikuks sammuks, mis toob kaasa Euroopa muutumise föderatsiooniks koos võimu koondumisega Brüsselisse.

Peaminister John Major on taotlenud, et Suurbritanniale antaks võimalus Euroopa Liitu kuuludes valuutaliidust välja jääda. Samas ei soovi euroraha pooldajad, et Inglismaa jääks ühinenud Prantsusmaa ja Saksamaa suhtes isolatsiooni.

Arvamusküsitlustes on konservatiivid 25 punktiga leiboristidest maas, mis tähendab seda, et erimeelsused Euroopa küsimuses on partei positsioone tugevalt kahjustanud.

Välisminister Malcolm Rifkindi sõnul kavatsevad konservatiivid, juhul kui Suurbritannia otsustab rahvuslikust valuutast euro kasuks loobuda, kinnitada otsus kõigepealt parlamendis ning panna see siis üldrahvalikule hääletusele.

Valitsuse liikmed peavad sellel etapil toimima kollektiivse vastutuse põhimõtte alusel ega tohi õhutada valijaid ühisrahale ülemineku vastu hääletama.

Suurbritannia seni ainus rahvahääletus toimus 21 aastat tagasi, mil sügavalt lõhestunud leiboristide valitsus korraldas referendumi Euroopa Liidu liikmelisuse üle. Tookord otsustas Suurbritannia tulemusega kaks ühe vastu jääda liidu liikmeks.

Referendumit ei korraldata enne 1997. a kevadel tehtavaid üldvalimisi, kuna valuutaliidu ajakava kohaselt tuleb liidust huvitatud riikidel oma ühinemissoovist teatada 1998. a alguses. REUTER-FT

Hetkel kuum