12. mai 1996 kell 22:00

Koondmeeste rahastajast

Kütuseäri ajav AS Scantrans sponsoreeris 100 000 krooniga peaminister Tiit Vähi juhitava koonderakonna valimiskampaaniat. Riigikontrolli ja ühte kütuseärimeest esindava advokaadibüroo pingutustest hoolimata ei ole laiem avalikkus saanud teada, kes on Scantransi aktsiate kontrollpaki ostnud riiulifirma Voncar omanikud.

Voncariga läbirääkimisi pidanud Tallinna Sadama endine peadirektor Peeter Palu väidab, et tema ei tea mitte midagi. Kui Paluga Voncari teemal vestelda, siis saab selgeks, et ta tegelikult teab, kes seisavad Voncari taga.

Sellise suurfirma juhiks, nagu on Tallinna Sadam, ei saa olla inimene, kes müüb edukalt tegutseva firma aktsiaid ligi 25 miljonit krooni odavamalt riiulifirmale, mille omanike kohta tal puudub igasugune info. Ei usu, et Peeter Palu on nii rumal inimene. Pigem on Scantrans kujukas näide riigile kuuluva vara kantimisest riigi teenistuses olevate või nendaga mingil põhjusel lähedalt seotud inimeste taskusse.

Kui Scantransi aktsiaemissioon on seaduslik, siis ei ole mingit põhjust avalikkuse eest varjata Voncari nimel aktsiate kontrollpaki omandanud isikute nimesid. Kuna aga Voncari omanikke hoitakse kiivalt saladuses, siis tundub, et riiulifirma taga seisvad isikud on tihedalt seotud Tallinna Sadama endise ja praeguse peadirektoriga. Tõenäoliselt on Voncari omanike näol tegemist väga suurt võimu omavate inimestega, sest nende heaks töötab kogu Tallinna Sadama praegune haldusnõukogu eesotsas selle esimehe, rahandusministeeriumi kantsleri Enn Pandiga.

Scantransi aktsionäridest peaksid olema teadlikud ka koonderakonna juhtfiguurid. Usun, et nad pole nii lühinägelikud poliitikud, et kasutaksid valimiskampaaniaks tundmatut raha.

Hetkel kuum