18. juuni 1996 kell 22:00

Aktsiate hinnad alluvad trendidele

Senine analüüs, mis tugines peamiselt aktsia hinna ja kasumi suhtele, ei suuda kirjeldada aktsiahinna lühiajalisi muutusi. Aktsia hinna ja kasumi suhte analüüs ei võta arvesse investorite psühholoogiat.

Arvestamaks eelkõige just psühholoogilisi asjaolusid, on küllaltki detailselt välja arendatud täiesti erinev käsitlus, nn tehniline analüüs.

Tehnilise analüüsi (TA) põhimõiste on trend. TA järgi liiguvad kõik hinnad trendidena. Trende käivitavaks jõuks on üksnes nõudluse ja pakkumise tasakaalu nihkumine ühele või teisele poole. Perioodil, mil nõudmine aktsiate järele ületab pakkumise, on hinna trend tõusev. Aktsiatesse voolab pidevalt raha juurde ja hinnad tõusevad. Hoiupanga aktsia tõusis 16 kroonilt novembris üle 40 kroonile mais. Kui äkki sunnib miski investoreid meelt muutma, toimub kõik vastupidises suunas: raha voolab aktsiaist välja ja kuna nende arv ei muutu, langeb hind.

Kuna trend on pikaajaline ühesuunaline muutus, siis peab investor trendiga alati kaasa minema, st ostma siis, kui hinnad tõusevad, ja müüma siis, kui hinnad langevad. See nõuab investorilt distsiplineeritust, et mitte hakata püüdma tippe. Hinna absoluutväärtusel on väiksem tähendus: kui trend on üles, tuleb TA järgi osta aktsiat ka «kallilt», ja kui trend on alla, tuleb aktsiast vabaneda ka «odavalt». Seejuures kehtivad hinnangud «kallis» ja «odav» vaid mineviku kohta. Hansapanga aktsiat võis lugeda 70 kr juures kalliks aktsiaks, ent tõusva trendi tingimustes tõus jätkus.

Ent kuidas kaitseb TA ebaõnnestumise eest, kui ülestrend asendub allatrendiga ja aktsiate ost sattus täpselt tippu. TA järgi ei tohi siis pikalt ootama jääda, vaid tuleb süda kõvaks teha ja aktsiad ära müüa, et kahjumit minimeerida.

Tehniline analüüs on teinud peapanuse ühesuunaliste muutuste pikaajalisusele. Arvestades Eesti aktsiaturgu, mis tõusis terve aasta, tundub TA seisukoht olevat õige. Eesti aktsiaid võis osta terve aasta, varieerus ainult kasumi suurus. Kui aktsiate ost jäi maisse, pärast mida trend pöördus, tuleks nüüd aktsiad siiski ära müüa.

Piltlikult öeldes tuleb siseneda ülespoole sõitvasse hotellilifti teadmata, kus korrusel asud, ja sõita seni, kuni lift tõuseb. Kui lift tõusis ainult ühe korruse ja liikus siis allapoole, tuleb esimesel võimalusel väljuda. Lifti liikumine on hea näide trendist: tavaliselt sõidab lift esimeselt korruselt peaaegu viimasele ja siis jälle esimesele, mitte aga ei pendelda ühe-kahe korruse kaupa üles-alla.

Hetkel kuum