Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aktsiate hinnad alluvad trendidele

  Senine analüüs, mis tugines peamiselt aktsia hinna ja kasumi suhtele, ei suuda kirjeldada aktsiahinna lühiajalisi muutusi. Aktsia hinna ja kasumi suhte analüüs ei võta arvesse investorite psühholoogiat.
  Arvestamaks eelkõige just psühholoogilisi asjaolusid, on küllaltki detailselt välja arendatud täiesti erinev käsitlus, nn tehniline analüüs.
  Tehnilise analüüsi (TA) põhimõiste on trend. TA järgi liiguvad kõik hinnad trendidena. Trende käivitavaks jõuks on üksnes nõudluse ja pakkumise tasakaalu nihkumine ühele või teisele poole. Perioodil, mil nõudmine aktsiate järele ületab pakkumise, on hinna trend tõusev. Aktsiatesse voolab pidevalt raha juurde ja hinnad tõusevad. Hoiupanga aktsia tõusis 16 kroonilt novembris üle 40 kroonile mais. Kui äkki sunnib miski investoreid meelt muutma, toimub kõik vastupidises suunas: raha voolab aktsiaist välja ja kuna nende arv ei muutu, langeb hind.
  Kuna trend on pikaajaline ühesuunaline muutus, siis peab investor trendiga alati kaasa minema, st ostma siis, kui hinnad tõusevad, ja müüma siis, kui hinnad langevad. See nõuab investorilt distsiplineeritust, et mitte hakata püüdma tippe. Hinna absoluutväärtusel on väiksem tähendus: kui trend on üles, tuleb TA järgi osta aktsiat ka «kallilt», ja kui trend on alla, tuleb aktsiast vabaneda ka «odavalt». Seejuures kehtivad hinnangud «kallis» ja «odav» vaid mineviku kohta. Hansapanga aktsiat võis lugeda 70 kr juures kalliks aktsiaks, ent tõusva trendi tingimustes tõus jätkus.
  Ent kuidas kaitseb TA ebaõnnestumise eest, kui ülestrend asendub allatrendiga ja aktsiate ost sattus täpselt tippu. TA järgi ei tohi siis pikalt ootama jääda, vaid tuleb süda kõvaks teha ja aktsiad ära müüa, et kahjumit minimeerida.
  Tehniline analüüs on teinud peapanuse ühesuunaliste muutuste pikaajalisusele. Arvestades Eesti aktsiaturgu, mis tõusis terve aasta, tundub TA seisukoht olevat õige. Eesti aktsiaid võis osta terve aasta, varieerus ainult kasumi suurus. Kui aktsiate ost jäi maisse, pärast mida trend pöördus, tuleks nüüd aktsiad siiski ära müüa.
  Piltlikult öeldes tuleb siseneda ülespoole sõitvasse hotellilifti teadmata, kus korrusel asud, ja sõita seni, kuni lift tõuseb. Kui lift tõusis ainult ühe korruse ja liikus siis allapoole, tuleb esimesel võimalusel väljuda. Lifti liikumine on hea näide trendist: tavaliselt sõidab lift esimeselt korruselt peaaegu viimasele ja siis jälle esimesele, mitte aga ei pendelda ühe-kahe korruse kaupa üles-alla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Fortum saab Uniperi tõttu 6 miljardit kahjumit
Saksamaa valitsus ja Soome firma Fortum sõlmisid septembris lepingu, mille kohaselt ostab Saksamaa Uniperi ära 0,5 miljardi euroga.
Saksamaa valitsus ja Soome firma Fortum sõlmisid septembris lepingu, mille kohaselt ostab Saksamaa Uniperi ära 0,5 miljardi euroga.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.