11. august 1996 kell 22:00

Duuma kinnitas Tshernomõrdini kandidatuuri

Esinedes parlamendi alamkojas, teatas Tshernomõrdin, et lahing inflatsiooniga on lõppemas ning Venemaa on jõudmas reformi uude etappi, mis keskendub majanduskasvule ja strukturaalsetele ümberkorraldustele.

«Saame nüüd need eesmärgid täita tänu edule, mida saavutasime riigifinantside stabiliseerimisel, hinnatõusu pidurdamisel ning rubla tugevdamisel,» ütles Tshernomõrdin.

Peaminister teatas, et aastaks 2000 on valitsusel plaanis toodangut tõsta 14--15% võrra. Toodangu suurendamine, mille praegune tase moodustab vaid poole reformieelsest tasemest, ei ole üksnes majanduslik ülesanne vaid sotsiaalne prioriteet, mis aitab tagada stabiilsuse ning tõsta elatustaset.

Seni on suurimat edu saavutatud võitluses inflatsiooniga. Kuuinflatsioon alanes juulis 0,7 protsendile 1,2 protsendilt juunis, pärast haripunkti 17,8% 1995. a jaanuaris.

Majandusminister Jevgeni Jasin teatas, et aastainflatsiooniks võib tänavu kujuneda 23--25% kõrvutatuna 131 protsendiga 1995. a.

Venemaa SKT oli käesoleva aasta esimesel poolel 5% madalam kui 1995. a samal ajal. Samas on märke majanduslanguse perioodi lõppemisest. Juunis oli tööstustoodang 2% suurem kui mais.

Tshernomõrdin teatas, et SKT iga-aastane viieprotsendiline kasv nõuab aastas 600--900 triljoni rubla (110--170 mld dollari) ulatuses investeeringuid. Stabiliseerumise eest makstud hind on aga riigi raharessursid ammendanud. Peaministri sõnul tuleb eelarvelaekumisi suurendada maksukogumise tõhustamise teel.

Saadikute küsimusele maksmata palkade kohta, mis viitavad majandust koormavale maksevõlgnevustele, vastas Tshernomõrdin, et probleem on veel lahenduseta.

Kõrge tulukusega valitsuse võlakirjade väljalase valimiskampaania ajal on paisutanud eelarvedefitsiiti. Jasini sõnul oli puudujääk tänavu esimesel poolaastal 5,5 protsenti SKTst eesmärgiks seatud 3,85 protsendi asemel.

Teisipäeval saabub Moskvasse rahvusvahelise valuutafondi (IMF) töögrupp. Fondi viimane missioon juulis lahkus Moskvast 350 mln dollari suurust laenuosa 10 mld dollarilisest laenust Venemaale välja maksmata. Sel nädalal saabuva töögrupi ülesanne on selgitada, kuivõrd Venemaa majandus on lähemal fondi tingimuste täitmisele ning kas maksulaekumus on paranenud pärast kesiseid tulemusi esimesel poolaastal. REUTER-ÄP

Hetkel kuum