• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bulgaaria kriisist kriisi

  Kindlasti toob see kaasa poliitilisi tagasilööke ebapopulaarsele valitsusele, mis maadleb sel kuul peetavate presidendivalimiste eel tõsise finantskriisiga, mille tõttu keskpank on suurendanud aastaintressi 300 protsendini ja võtnud üheksa panka erijärelevalve alla.
  Endine kommunist Andrei Lukanov oli üks kommunistliku partei ümberkujundajaid sotsialistlikuks ja Todor Zhivkovi võimult kõrvaldajaid, oli 1990. a pool aastat peaminister. 1992. a pani kommunismivastase demokraatlike jõudude liidu valitsus ta kuueks kuuks kohtuta vangi, pannes talle süüks Bulgaaria riigivõla maksmata jätmist 1990. a.
  Kaks kuud tagasi vabastati Lukanov, kellel olid väga head sidemed Vene nafta- ja gaasitööstuse mõjukate ringkondadega, ootamatult Bulgaaria-Vene ühisfirma Topenergy juhatuse esimehe kohalt. See firma tegeles Vene gaasi ja nafta transportimisega läbi Bulgaaria Türki ja Balkani lõunaossa.
  Teda asendas selles ametis firma Multigroup juhatuse esimees Ilja Pavlov. See on riigi kõige mõjukam majandusrühmitus, mis kontrollib Bulgaaria majanduse paljusid valdkondi. Lukanovi ootamatu väljavahetamine on tänini ebaselge.
  Multigroupi juhatuse aseesimees Nikolai Vulkanov vihjas, nagu oleks Lukanov ametist kõrvaldatud seepärast, et sotsialistlik valitsus olevat keeldunud Topenergyga seni kontsessioonitingimusi kokku leppimast, kuni sotsialistliku partei endine liider jääb firma etteotsa.
  See vihjab kasvanud võimuvõitlusele peaminister Zhan Videnovi ja Andrei Lukanovi vahel, kes järjest rohkem arvustas valitsust aeglaste majandusreformide ja majanduse allakäigu pärast.
  Ta pani Videnovile süüks ka seda, et too ei sulgenud pankrotis riigiettevõtteid ega maksujõuetuid panku.
  Kohe kui Lukanov Topenergy juhi kohalt lahkus, jõuti kontsessioonitingimustes kokkuleppele ja hiljuti hakkas Vene gaas mööda uut gaasijuhtet liikuma läbi Bulgaaria Kreekasse.
  See on üks osa kavandatud 500 miljoni dollari suurustest investeeringutest, millega ehitatakse uued gaasijuhtmed.
  See, et Bulgaaria üks strateegiliselt tähtsaim firma kipub minema venelaste kontrolli alla, süvendab Bulgaaria poliitikute vahelisi suuri vastuolusid veelgi. FT
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.