• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tshehhi defitsiit ei anna järele

  Võimalike meetmetena on arutatud ekspordi ning uurimis- ja arendustegevuse edendamist ning avaliku sektori palgatõusu piiramist, et sel moel ohjeldada augustis 3,7 miljardi dollarini paisunud maksebilansi defitsiiti.
  Valitsus möönab vajadust tõsta kodumaiste kaupade konkurentsivõimet ning suurendada eksporti, mida on pärssinud tugev valuuta ning majandusliku aktiivsuse langus riigi peamistel eksporditurgudel.
  Abinõude hulgast on kindlalt välja jäetud krooni devalveerimine ning impordi täiendav maksustamine.
  Peaminister Vaclav Klausi sõnul ei ole probleemi põhiteguriks krooni tugevus, mistõttu valitsus kavatseb oma fikseeritud vahetuskursi poliitikat jätkata.
  Samas soovitakse vältida olukorda, kus palgad tõusevad kiiremini kui töö tootlikkus, ning piirata avaliku sektori palkade tõusu. Tänavu on avaliku sektori palgad tõusnud ligukaudu 20%, edestades esmakordselt nelja aasta jooksul palgatõusu erasektoris.
  1997. a eelarves on ette nähtud täiendavad vahendid ekspordi soodustamiseks, Tshehhi kaupade tutvustamisele välismaal kaasatakse edaspidi senisest enam nii välisministeerium kui diplomaatilised esindused. Samuti suurenevad vahendid uurimis- ja arendustegevuse finantseerimiseks, millele seni on kulutatud 1% SKTst.
  Loetletud abinõudega loodab valitsus pidurdada defitsiidi kasvu, mis mõne prognoosi järgi võib 1997. a paisuda 8 protsendini SKTst kõrvutatuna 4 protsendiga aastal 1995.
  Tshehhi impordib eelkõige kapitalikaupu, eksport suureneb aga aeglasemalt impordist. Aasta esimese kaheksa kuuga suurenes eksport 6,4% ning import 15,2%. Tehnoloogia impordist oodatav efekt kvaliteetsemate kaupade näol ei ole veel realiseerunud. Osalt kirjutatakse see ettevõtete suutmatuse arvele uut tehnoloogiat efektiivselt rakendada. FT-REUTER
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.