25. november 1996 kell 22:00

Ukrainas pikad laadimised

Eesti vabakaubandusleping Ukrainaga tõstab Eesti ekspordi Ukrainasse ligi miljardi kroonini aastas. Paljud tuntud Lääne-Euroopasse kaupu ekspedeerivad firmad ei soovi aga Ukrainaga tegemist teha.

Perspektiivsest Ukraina turust loobumist põhjendatakse tööküllusega teisesuunalistel vedudel. Ukraina vedude laabumist korraldada on liialt tülikas. Näiteks on Skanekspedi tegevdirektori Üllar Lainela sõnul peale- ja mahalaadimine Ukrainas keerulisem kui Venemaal. Ebatavalised ei ole olukorrad, kus koormat laaditakse mitu päeva. Maha neli päeva ja uut peale viis päeva.

Kilomeetreid arvestades ei ole Kiiev Eestist oluliselt kaugemal kui Moskva. Ajaliselt asub Kiiev kaks korda kaugemal.

Ajaga, mis kulub vedajal kahe Kiievi sõidu peale, jõuaks ta Moskvasse toimetada kuni neli koormat.

Eelmise nädalal Saksamaa puiduvedude hinnapakkumusi kommenteerides esitas TNT Express Worldwide Eesti ASi müügijuht Asko Talu Skanekspedi pakkumust arvustades küsimuse: kui ülekaalulised võivad olla Skanekspedi ekspedeeritavad koormad.

Järgnevalt Skanekspedi tegevdirektori Üllar Lainela vastus: «Loomulikult ei tohi veolepingu järgi koorem olla ülekaaluline. Kui auto saabub laadimiskohale ja selgub, et tellija teoreetilised arvutused puidu niiskussisalduse ja kauba kaalu suhte osas ei vasta tegelikkusele, siis tekibki mõneprotsendiline ülekaal. Tekkinud situatsioonis ei ole veo peatamine kummalegi osapoolele vastuvõetav. Nii mõnigi tugev lääne transpordikontsern klassifitseerib sellist olukorda kui valede kauba andmete esitamist ja veoarve on sellisel juhul kaks korda suurem.»

Äripäevale tehtud hinnapakkumuste järgi jagunevad ekspedeerijad kolmeks: normaalkaalus koormaid transportivad (valdav enamus firmasid), ka ülekaalulisi koormaid kohale toimetavad ja koorma ülekaalulisuse puhul topelthinda nõudvad ettevõtted.

Ülekaalulisi koormaid on peale Skanekspedi nõustunud vedama samuti Võru Trans (eelmise nädala puiduveo puhul oli aga temagi tingimus: koorma kaal ei tohi ületada 24 tonni).

Tugevaks transpordifirmaks on ennast Eestis seni julgenud pidada vaid Svex Eesti. Tema hinnapakkumuses on esinenud klausel: valede kauba koguse andmete korral on transpordi maksumus kahekordne.

Skanekspedi hind on vähemalt aasta lõpuni kindlasti liiga väike . Hinna järgi ei sisalda Skanekspedi pakkumine CMRi ja TIRi. Sama lugu on Autoveod-Speditoriga.

Tallinna Autovedude hind on reaalne, kuna ta ütleb ära, et TIRi eest tuleb 2000 krooni juurde maksta. Reaalne ja mitte ülespuhutud hind on 28 000--29 000 krooni.

AB Ekspedeerimise hind on normaalne, kuid kahtlen 3päevases veoajas. Eesti-Läti piiri ületamine võtab juba 10 tundi. Järgmised piiriületused on samuti aeganõudvad.

Hetkel kuum