27. november 1996 kell 22:00

Euroopas uus börs

Brüsselis loodud börsi vaderiks on Euroopa komisjon, kes loodab, et Esdaq aitab tagada Euroopa kõrgtehnoloogiafirmadele samasuguse tähelennu, nagu Nasdaq on USAs aidanud kaasa Microsofti, Inteli ja Oracle'i börsiedule.

Esimesed börsil noteeritud firmad on Briti firma Dr Salomon, mille põhiline tegevusala on viirusevastased programmid, ning Belgia firma Innogenetics, mis tegeleb AIDSi jt nakkushaiguste geneetilise diagnoosimisega. Börsile pääsemise järjekorras ootavad veel Belgia tarkvarafirma Artwork ja Prantsuse firma Activecard.

Teoreetiliselt avati Easdaq juba 30. septembril. Esialgse plaani kohaselt taheti viis-kuus firmat noteerida oktoobris ja veel viisteist enne aastavahetust. Üks hilinemise põhjusi on see, et Belgia võimud viivitasid tegevusloa andmisega.

Easdaq ehk European Association of Securities Dealers Automated Quotation on elektrooniline aktsiate ostu- ja müügitehingute süsteem, mille eeskujuks on euroobligatsiooniturul rakendatav süsteem. Easdaqi liikmed on 60 Euroopa panka ja maaklerifirmat, kellel on õigus seal tehinguid sooritada. Arveldus käib Shveitsis paikneva Intersettle'i kaudu.

Easdaqi sadakonna aktsionäri hulgas on 70 kaalukat finantsinstitutsiooni, panka ja maaklerifirmat. Brittidele kuulub aktsiatest 20,95%, prantslastele natuke vähem ja USA-analoogile Nasdaqile 11,63%. Taanlastele kuulub aktsiakapitalist 8,92% ning soomlastele 0,81%, mis jaguneb Sitra ja Evli Securitiesi vahel. Osanike seas on veel Belgia, Hollandi, Hispaania, Portugali, Itaalia, Shveitsi, Austria ja Iisraeli firmasid.

Samal ajal aktsiate noteerimisega Easdaqil noteeritakse need ka New Yorgis Nasdaqil. DI

Hetkel kuum