• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopas uus börs

  Brüsselis loodud börsi vaderiks on Euroopa komisjon, kes loodab, et Esdaq aitab tagada Euroopa kõrgtehnoloogiafirmadele samasuguse tähelennu, nagu Nasdaq on USAs aidanud kaasa Microsofti, Inteli ja Oracle'i börsiedule.
  Esimesed börsil noteeritud firmad on Briti firma Dr Salomon, mille põhiline tegevusala on viirusevastased programmid, ning Belgia firma Innogenetics, mis tegeleb AIDSi jt nakkushaiguste geneetilise diagnoosimisega. Börsile pääsemise järjekorras ootavad veel Belgia tarkvarafirma Artwork ja Prantsuse firma Activecard.
  Teoreetiliselt avati Easdaq juba 30. septembril. Esialgse plaani kohaselt taheti viis-kuus firmat noteerida oktoobris ja veel viisteist enne aastavahetust. Üks hilinemise põhjusi on see, et Belgia võimud viivitasid tegevusloa andmisega.
  Easdaq ehk European Association of Securities Dealers Automated Quotation on elektrooniline aktsiate ostu- ja müügitehingute süsteem, mille eeskujuks on euroobligatsiooniturul rakendatav süsteem. Easdaqi liikmed on 60 Euroopa panka ja maaklerifirmat, kellel on õigus seal tehinguid sooritada. Arveldus käib Shveitsis paikneva Intersettle'i kaudu.
  Easdaqi sadakonna aktsionäri hulgas on 70 kaalukat finantsinstitutsiooni, panka ja maaklerifirmat. Brittidele kuulub aktsiatest 20,95%, prantslastele natuke vähem ja USA-analoogile Nasdaqile 11,63%. Taanlastele kuulub aktsiakapitalist 8,92% ning soomlastele 0,81%, mis jaguneb Sitra ja Evli Securitiesi vahel. Osanike seas on veel Belgia, Hollandi, Hispaania, Portugali, Itaalia, Shveitsi, Austria ja Iisraeli firmasid.
  Samal ajal aktsiate noteerimisega Easdaqil noteeritakse need ka New Yorgis Nasdaqil. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome pungil kirbuturg toob ülejäägi Eestisse
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.