• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Edumaast loobumine

  Ühe endast lugupidava riigi vabatahtlik loobumine teiste riikide ees olevast edumaast on nähtus, millele on raske põhjendust leida. Kuid just seda kättevõidetud edumaad kavatseb uus minikoalitsioon kõikvõimalikke impordibarrikaade ehitades teistele riikidele kätte mängida. Ja nagu ikka sellistel puhkudel, kaugemas perspektiivis on kannatajaks kogu riigi elanikkond.
  Selle nädala algusest istuvad maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO), kuhu, muide, ka Eesti tahab kevadel astuda, liikmesriikide esindajad Singapuris. Paari aasta vanuse WTO eesmärk on ühene, murda barjääre riikidevaheliselt kauplemiselt. Selle vooluga on kaasa läinud juba 128 riiki, ukse taga koputab veel 28 soovijat.
  Tänu tõkete murdumisele on 1990ndatel maailma kaubandus kiiresti kasvanud, eelmisel aastal näiteks mahuliselt 8% ehk neli korda rohkem kui majanduskasv. Ja veel lisaks, investeeringud välisriikidesse kasvasid eelmisel aastal maailmas 40% võrra, s.o 315 miljardi USA dollarini. Need on kaks kindlat tõestust maailma riikide majanduslikust lähenemisest.
  Selgelt on valitsemas arusaam, et piirangud kauplemisel on kulukad, vabakaubandus on osapooltele kasulikum. Tõkete murdmisele on läinud ka maailma rikkaimad riigid, pidades piirangute hoidmist oma tarbija jaoks liiga kulukaks. Kusjuures turja on karatud juba ka regionaalsetele vabakaubanduspiirkondadele kui maailma globaalset kaubandust takistavatele moodustistele.
  Kuid meie astume hoopis «järgmisele tasandile» -- sotsiaalsesse turumajandusse koos tegevuspiirangutega välisinvesteerijatele, kaitsetollide ja muu protektsionistliku asjandusega. See aga ei ole see, mis garanteeriks Eestile edu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.