22. detsember 1996 kell 22:00

Kahepalgeline pakendiaktsiis

Möödunud neljapäeval täitus suuremate kohalike õlletootjate unistus. Riigikogu võttis vastu pakendiaktsiisi seaduse, mis jõustub alkoholipakenditele järgmise aasta 1. märtsil, karastusjookidele aga kahe aasta pärast. Seega on tuleval kevadel oodata nii välis- kui ka kodumaise õlle kallinemist, mis on vesi Saku ja Tartu õlletehaste veskitele.

Riigikogu on teinud ennegi vildakaid otsuseid, kuid nii kahepalgelist seadust, nagu seda on pakendiaktsiisi seadus, naljalt teist ei ole. Ühelt poolt tehakse nägu, et on hädasti vaja kaitsta Eestimaa loodust, peamiselt maanteedepervesid, risustamise eest. Teiselt poolt on tegemist selgete turueeliste loomisega osa poliitikutele lähedalseisvatele firmadele.

Looduse kaitsmisega on praegusel pakendiaktsiisi seadusel küll kõige vähem pistmist. Küll aga võivad suuremad õlletehased jõulude ajal rõõmulaulu lahti lasta, sest konkurendid on turult tõrjutud.

Hetkel kuum