5. jaanuar 1997 kell 22:00

Boriss Jeltsin taastab riigimonopoli

Kremlisse naasnud president Boriss Jeltsin, kes on teadlik sellest, kui ebapopulaarsed on olnud varasemad alkoholiäri kontrollimise kampaaniad, teatas, et riigimonopoli taastamine võimaldab riigil järk-järgult hankida raha, et maksta vanuritele pensioni, mille võlg ulatub juba 16 000 miljardi rubla ehk kolme miljardi dollarini.

Jeltsin ütles oma raadiokõnes, et «riigi võlg inimestele on liiga suur ja elatustase talumatult madal».

Presidendi administratsiooni juht Anatoli Tshubais teatas, et presidendi peatselt ilmuvas dekreedis kehtestatakse karm kontroll alkoholi tootmise, müügi ja impordi üle. Tema sõnul ei tähenda see erastatud alkoholitehaste ja -kaupluste taasnatsionaliseerimist, kuid ta jättis ka täpsustamata, kuidas siis riik ikkagi taastab monopoolse kontrolli alkoholimüügi üle.

Tshubaisi andmetel jääb riigil Venemaa alkoholiturul valitseva kaose tõttu kuus saamata kuni 2000 miljardit rubla makse.

Osa ökonomistide hinnangul moodustavad alkoholimaksud riigieelarve tuludest ainult kaks protsenti, mis on tühiselt vähe, kui võrrelda, et nii tsaari kui ka nõukogude ajal sai riik alkoholimüügist kolmandiku oma tuludest.

Venemaa alkoholitööstus toetab valitsuse otsust, kuna see aitab pidurdada odava viina sissevoolu Valgevenest ja Ukrainast. Kaudseil andmeil on 40% Venemaal müüdavast vodkast illegaalset päritolu ning põhilise osa moodustab odav, umbes dollar pudel maksev ebakvaliteetne viin.

Võimalik, et alkoholituru korrastamine võib pingestada Vene suhteid Valgevenega, kellega tal on sõlmitud vabakaubandusleping. FT

Hetkel kuum