8. jaanuar 1997 kell 22:00

Viktor Siilats loobub oma osalusest PR-firmas

«Siilats küsis meilt, kas me pole huvitatud MCL Info 45 protsendi aktsiate ostmisest,» kinnitab teise samal alal tegutseva firma Hill & Knowlton Eesti tegevdirektor Peep Mühls. Pikemalt mõtlemata oli tema vastus eitav.

Talle piisavat esialgu oma firmast ja kui laienemisvajadus tekib, eelistab Mühls enda sõnul uue firma loomist.

Paljud inimesed räägivad, et Viktor Siilats pole rahul MCL Info personalipoliitikaga, mis võib negatiivselt mõjuda firma majandusnäitajatele. MCL Info on aastaga palgale võtnud üheksa inimest, samal ajal töötab varem tegevust alustanud KPMSis kuus ja kolm aastat turul olnud Hill & Knowltonis kümme inimest.

«Kas te soovite aktsiaid osta?» küsib Siilats reipalt, kui tunda huvi, miks ta soovib PR-firma aktsiatest lahti saada. Küsitleja eitavas vastuses justkui pettunud, leiab Siilats, et siis pole tal mõtet ka oma osaluse müüki kommenteerida.

Aktsiate võimalike ostjate all peab Siilats silmas MCL Info töötajaid. «Usun, et firma saavutab enamat, kui seal töötavad ajakirjanikud oleks õieti motiveeritud,» põhjendab ta.

Siilats kinnitab, et aktsiate müümine ei tähenda, et MCL Info majanduslik olukord oleks halb. See jutt võib olla vaid konkurentide kadedusest, leiab ta. «Kui nad vaid näeks MCL Info selle aasta klientide nimekirja, sureks nad kadedusest,» lisab Siilats.

MCL Info 1996. aasta üheksa kuu käive oli ligi miljon krooni ja kasum 150 000 krooni. Käesoleval aastal need numbrid prognooside kohaselt suurenevad.

Eelmisel, MCL Info esimesel tegevusaastal paigutab Siilats firma suhtekorraldusturu esikolmikusse. «1997. aastal saab MCL Info Eesti juhtivaks suhtekorraldusfirmaks,» prognoosib Siilats.

Milleks siis tahab Eesti meediaga tihedalt seotud investeerija nii perspektiivse firma aktsiatest loobuda? «Eks vana aasta lõpus ja uue aasta alguses on ikka õige natuke sahtleid kraamida,» lausub ta.

MCL Info juhataja Tomi Saluveer usub, et Siilatsi lahkumine omanikeringist ei mõjuta firma käekäiku. Väitega, et just Siilats on kindlustanud suhtekorraldusfirma klientidega, Saluveer ei nõustu. «Siilats pole kunagi ettevõtte tegevuses otseselt osalenud, kaasa arvatud klientidega suhtlemisel ja reaalse töö korraldamisel.» Seetõttu ei oskagi Saluveer öelda, kas ta on Siilatsi lahkumise üle õnnelik või õnnetu.

Sel nädalal esitavad MCL Info töötajad Siilatsile oma pakkumuse aktsiate ostusumma ja maksetähtaegade kohta. Kindlam oleks aktsiad ise ära osta, väidab praegu enamusaktsiaid omav Saluveer. Ka väljastpoolt tuleva aktsionäri vastu poleks tal midagi. Oluline, et ostja omaks Eesti mastaapides soliidset oskusteavet ja praktilisi kogemusi, ütleb Saluveer. Mõnda teist PR-firmat Saluveer ostjana ei näe.

Fakt, et Siilats tahab aktsiatest vabaneda, on Peep Mühlsi meelest esimene sümptom, et seni jõudsalt arenenud PR-turul hakkavad toimuma muutused.

Hetkel kuum