17. veebruar 1997 kell 22:00

Eesti võiks saada vahendajaks Skandinaavia riikidele

Peaminister Tiit Vähi võiks oma Ukraina-visiidil pöörata tähelepanu Odessa sadama potentsiaalile ja Eesti võimalusele olla ühenduslüli Skandinaavia ja Musta mere regiooni vahel, ütles Eesti suursaadik Ukrainas Tiit Matsulevit?.

Ukraina on püüdnud välja arendada Odessa sadama võimalusi, mis kätkeb tohutut kaubavahetuse potentsiaali, pidades silmas alasid, mis jäävad Mustast merest lõuna poole, tõdes Matsulevit?. Kuna sealsed arenevad turud on tähtsad mitte üksnes Eestile, vaid ka Skandinaavia riikidele, saaks Eesti olla väga edukas kaubavoogude ühenduslüli Skandinaavia ja lõunaregiooni vahel, lisas ta.

Tiit Vähi neljapäeval algav kolmepäevane visiit Kiievisse on hea võimalus demonstreerida Ukraina tähtsust Eestile, märkis peaministri majandusnõunik Ardo Hansson. Soovitan Eesti toiduaine-, mööbli- ja ehitustööstusel, kaupmeestel, samuti pankuritel ja transiidimeestel kiiresti Ukrainas kanda kinnitada, et mitte hiljaks jääda, tähendas Hansson.

«Eesti põllumehed võiksid pöörata pilgu hiiglasliku Ukraina turu poole, kus praegu pakutakse lääneriikide hiigelkalleid ja sageli maitsetuid või Mendelejevi tabeli sisuga toiduaineid,» lausus Matsulevit?.

Samuti võiksid Eesti ettevõtjaid leida Matsulevit?i sõnul oma ni?i Kiievit tabanud ehitusbuumis.

Eesti-Ukraina suhete majanduslik alus on vabakaubandusleping, millest liberaalsemat annab otsida, sedastas Hansson. Ukrainas on tekkinud suhteliselt stabiilne majanduskeskkond -- püsiv grivna, detsembri inflatsioon oli 0,8%, erastamine on hoogustumas, märkis ta. ÄP

Hetkel kuum