10. aprill 1997 kell 22:00

Kaubanduse juurdekasv aeglustus

Ainsa üleminekuriigina aruandes käsitlemist leidnud Poola oli mullu maailma kõige suurema juurdekasvuga importöör. Euroopa Liidu liikmesriik Iirimaa oli maailma kümne kõige dünaamilisema ekspordiriigi hulka jõudnud arenenud riik.

Kõige dünaamilisem importöör oli Argentina (34 protsenti), millele järgnes Poola 22 protsendiga.

Rahvusvahelistel turgudel müüdi kokku 5,1 triljoni dollari eest kaupu ja 1,2 triljoni dollari eest teenuseid, teatas WTO.

Endiselt on maailma juhtiv eksportöör USA, müües välismaal kaupu ja teenused 624,8 miljardi dollari eest ja ostes 817,8 miljardi dollari eest. Teine ja kolmas olid Saksamaa ja Jaapan.

WTO hinnangul oli maailma kõige dünaamilisem eksportöör Malaisia, mille eksport kasvas aastatel 1990--1996 keskmiselt 18 protsenti aastas. Järgnesid Filipiinid 17 protsendi ning Hiina ja Tai 16 protsendiga.

Enamik analüütikud ennustas maailmakaubandusele 6--8protsendilist juurdekasvu pärast enam kui 8protsendilist juurdekasvu 1995. aastal. Kaubavahetust peetakse üldiselt majanduskasvu ja jõukuse mootoriks. Ometi langes majaduskasv möödunud aastal 1990. aastate alguse tasemele.

Möödunud aasta oli pettumust valmistav Aasiale. Regiooni ekpordimaht kasvas vaid 2,5 protsendi võrra pärast 9,5protsendilist juurdekasvu 1995. aastal. Import suurenes 4,5 protsendi võrra võrrelduna 14 protsendiga 1995. aastal.

Euroopa Liit eksportis möödunud aastal 2,1 triljoni dollari eest kaupu ja importis 2,0 triljoni dollari eest.

Kõige dünaamilisem rajoon oli Ladina-Ameerika, kus eksport kasvas kolm korda kiiremini kui maailma keskmine. Ladina-Ameerika kasvumootor oli Mehhiko, kus eksport kasvas teist aastat järjest üle 20 protsendi.

WTO ennustab, et tänavu peaks majanduskasv ületama eelmise aasta näitajad, sest Lääne-Euroopa majandus elavneb ja seisakust peaks toibuma Venemaa. Põhja-Ameerika majanduskasv jääb samale tasemele ning Ladina-Ameerikas on oodata suurt juurdekasvu. AP-BNS

Hetkel kuum