8. mai 1997 kell 22:00

Q GSMi müügivõtted tekitavad pingeid

Radiolinja Eesti ja Eesti Mobiiltelefon süüdistavad Q GSMi kaubamärki kasutavat ASi Ritabell mobiiltelefonide müügi subsideerimises ja mobiiltelefonide kasutamise piiramises.

«SIM-lock'i süsteemi kasutamine, mis võimaldab rääkida vaid kindla operaatori võrgus, piirab sideoperaatori valikut ja tähendab tegelikult kontsessioonilepingut,» väitis Radiolinja Eesti turundusdirektor Andrus Hiiepuu.

Hiiepuu sõnul on rahvusvahelise GSM-telefonide võrke ühendava organisatsiooni memorandumiga keelatud kasutada SIM-lock'i kaarte.

Ritabelli tegevdirektor Toomas Peek väitis, et firma pole oma müügistrateegias läinud vastuollu ühegi Eesti seadusega. «Tuleks vaadata paketti, mida müüme,» ütles Peek. «Meil on tegemist aastase liisinglepinguga ja aasta möödudes telefoni omandivorm muutub. Siis võib klient oma telefoniga teha, mis tahab.»

«Täna puuduvad meil ja ka teede- ning sideministeeriumil andmed selle kohta, et meie käitumine oleks vastuolus mistahes Eesti või Euroopa Liidu dokumendiga,» lisas Peek. «Ka konkurentsiseaduses ei ole määratud lõpptarbijale müüdava kauba hinna kohta midagi täpsemat. Euroopa Liidu direktiiv nr 30-388, mis kajastab konkurentsi telekommunikatsiooniturul, ei määratle samuti piiranguid terminaalide müügil.»

Q GSMi võrguga on Eestis nädalaga liitunud ligi 800 klienti.

Hetkel kuum