20. mai 1997 kell 22:00

Põhjamaad konkureerivad edukalt

Kuu aja pärast Suurbritannia võimu alt Hiina alla minev Hongkong on endiselt konkurentsivõimelt kolmas riik maailmas.

«Uue ajastu koidik esitab valitsuse minimaalse sekkumise ja agressiivse maksupoliitika puudumisel õitsele löönud Hongkongi valitsusele huvitava väljakutse hoida või kohandada oma edukat mudelit,» teatas instituut oma 1997. aasta aruandes.

Edukaimaks riigiks selles nimekirjas osutus Soome, mis kerkis 15. kohalt neljandaks, edestades üheksandale kohale kukkunud Jaapanit.

Soomes leiab aset «äriusalduse erakordselt tugev kasv pärast väga sügavat kriisi,» märkis instituut.

Instituut teatas, et maailma tippviieteistkümnesse jõudnud riigid on viimastel aastatel olnud väga stabiilsed. Ainus uustulnuk on selles rühmas 11. kohale tõusnud Suurbritannia. Rootsi kukkus 14. kohalt 16. kohale.

Konkurentsiülevaate koostamisel on arvestatud mitut indikaatorit, sealhulgas majandusarengut, rahvusvahelistumist, valitsust, rahandust, infrastruktuuri, juhtimispraktikat, teaduse ja tehnoloogia taset ning inimesi.

Andmed kogutakse 27 partnerinstituudi abil.

Tugeva rühma moodustasid sellel aastal Põhjamaad. Norra tuli 5. ja Taani 8. kohale. Vaid kahe koha võrra langenud Rootsil paistab olevat kahtlusi oma tuleviku osas. 6. kohal oli nimekirjas Holland, 7. kohale tuli ?veits, 9. kohale Jaapan ja 10. kohale Kanada. BNS

Hetkel kuum