17. juuni 1997 kell 22:00

WWW-test vajab täpsustusi

Kahetsusväärselt sattus eelmisel nädalal ilmunud www-testi juurde paremusjärjestust näitama nimekiri, mis ühelgi viisil ei kannatanud sidumist juuresolevate testitulemustega. Pealegi ei ole selle jõukatsumise puhul ka niivõrd oluline, kes on esimene ja kes teine (täpne järjestus kippus meil veidi muutuma, sõltuvalt rehkendusmeetoditest) -- pigem tuleks jagada serverid pealinna kiireteks ja aeglasteks ning muu-Eesti serveriteks, nagu ka jutus soovitatud oli. Kuna testi eesmärk oli võrrelda vastupidamist lisakoormusele, võib arvata, et kui ühel päeval hakkab tegelik tarbimine pealinna parimate pakutavate kiirusteni jõudma, on õige aeg lihtsalt serverit võimsamaks ajada. Loodetavasti nii ka tehakse.

Teine aps oli see, et mõnel puhul ei ole see server, mida me mõõtsime, päris see, kuhu klientide lehekülgi pannakse. Virtuaalses maailmas on oma võimalused, nii et ML Online'i kliendid peaksid näiteks vaatama pigem www.stallion.ee tulemust, sest see on masin, kus nende koduleheküljed asuvad.

Ja veel õnnestus meil www.astronet.ee asemel mõõdetavate masinate nimekirja panna www.astrodata. ee, mis on küll väga kena www-leht, aga mitte päris see, mida kliendile välja müüakse.

Tegelikult algasid õgvendamist vajavad vead juba varem. Nimelt arvas siinkirjutaja enesekindlalt, et kui temal on juhtumisi olemas F-Macro, mis ka Word 97 failidega toime tuleb, siis on see artikli ilmumise ajaks ka kõigile kätte saada. Tühjagi! Versioon 2.10 laseb ennast veel mõnda aega oodata. Niikaua võib näiteks proovida AVPd, millest leiab muu hulgas prooviversiooni www.avp.ch alt.

Eelmise nädala kommentaar tekitas kahte sorti arvamusi. Üks oli see, et ega kallim arvuti veel Futzi faktorit (kasutajate teadmatusest tingitud ajaraisk) vähenda. Teine aga, et korraliku süsteemi ehitamist tuleb tõesti alustada korralikust arvutist.

Kuigi ma nõustun, et ega kallis arvuti veel kasutajat targemaks tee, olen veendunud, et odava arvuti puhul on märksa suurem tõenäosus millegi tuksu minekuks. Mis segab kasutajat ja annab lisatööd kellelegi, kes peab selle vea kõrvaldama. Arvatavasti vajavad arvuti komponendid rahalist tunnustust selleks, et korralikult töötada.

Hetkel kuum