13. juuli 1997 kell 22:00

Särav president

- Meie presidenti on süüdistatud võõras kodus gloobuse sodimises, paraadile hilinemises, tualetis kui sellise tasemega mehele mittesobivas kohas pressikonverentsi korraldamises jne.

Ometi ei ole need presidendi vingerpussid suutnud kuigivõrd kõigutada tema mainet nende silmis, kes peavad teda targaks, arukaks ja põhimõttekindlaks meheks, kellel on maailmaasjadest ja Eesti osast nendes oma selge nägemus.

Äripäev on varem kiitnud Lennart Meri tema iseseisvuspäeva kõne ja kiire tegutsemise eest peaminister Mart Siimanni ametisse nimetamisel. Samuti sai president kiita tema initsiatiivil korraldatud võimsa PR-ürituse -- Balti riikide, Ukraina ja Poola presidentide kohtumise eest.

Möödunudnädalasel Madridis peetud NATO tippkohtumisel oli president jälle omas elemendis, napsates populaarsuseloorbereid lõunanaabrite presidentide eest. Kui Läti president Ulmanis ja Leedu president Brazauskas esinesid pressikonverentsidel hõredale saalile, siis hästi võõrkeeli valdav ja kõneosav Meri meelitas konverentsisaali ajakirjanikke puupüsti täis.

See kõik on muidugi väline sära, millest ei pruugi olla meie riigiasjadele mitte mingisugust kasu. Eks ole siin Maarjamaal küllalt sõnaosavaid poliitikuid, kes räägivad maad ja ilmad kokku, kuid midagi ei muutu.

Lennart Meri omapära seisneb aga selles, et ta võib rääkida ka maast ja ilmast, kuid sellel jutul on konkreetne tulem -- täna on Euroopa uks meie ees lahti.

Hetkel kuum